Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Rektorsslagsmål” en fråga för regeringen

Artikel 93 av 93
NP 90 år
Visa alla artiklar

En konflikt om vem som 1979 skulle bli vikarierande rektor för grundskolorna i Ösmo blev långdragen. En av de sökande överklagade till regeringen, efter att Skolöverstyrelsen hade föreslagit att hans konkurrent var den mest lämpade för jobbet.

I början av 1979 tog den ordinarie rektorn för Ösmos grundskolor tjänstledigt, och man behövde en vikarie fram till årets slut.

Rektorstjänsten utannonserades som ett långtidsvikariat. Man hade tillsatt enman

som tilfällig rektor på ett korttidsvikariat. Han ville ha vikariatet förlängt, men en kvinnlig sökande ville också ha tjänsten.

Skolstyrelsen ansåg att de båda sökande hade likvärdiga meriter, men att kvinnan skulle få tjänsten. De hänvisade till det så kallade ”jämställdhetsformuläret”.

Detta motsatte sig den manlige sökande. Han vände sig till Skolöverstyrelsen,

som kom fram till att hans kvinnliga konkurrent var mer lämplig. Han ville fortfarande

inte acceptera faktum utan vände sig till regeringen. Svaret blev detsamma, hon var fortfarande den mest lämpade för jobbet.

Processen blev så utdragen att mannen satt kvar när det var skolstart i slutet av augusti, i väntan på regeringens slutgiltiga svar, som enligt NP ”ofta tar många månader”.

Fler nyheter från 1979

Matts Westman blev chefredaktör på NP. Han tog över jobbet efter Ola Theander.

Vid årsskiftet 1979/1980 fick Nynäshamnarna byta sjukhus till Södersjukhuset. Kungsholmens lasarett och Tumba sjukhus stängde igen i samma veva. Tidigare hade

Nynäshamnare dessutom behövt vända sig till en rad olika sjukhus, beroende på vilken krämpa som var aktuell. Men nu skulle allt samlas under samma tak.

Martin Timell, i dag mest känd som programledare och snickare i TV, jobbade som församlingsassistent i Nynäshamns kyrka under 1979. Han skötte kyrkans ungdomsverksamhet, och ville ”visa ungdomarna ett alternativ till vandalism och alkohol- och

knarkmissbruk”, enligt en intervju i NP 26/10 1979. Ungdomsverksamheten i kyrkan var mycket populär, och också ett sätt för Martin att hålla sig borta från en tidigare ”flummig livsstil”.

Ett lokalt miljöparti fick ett mandat i Nynäshamns kommunfullmäktige efter valet 1979. Miljöpartiet på riksnivå bildades inte förrän 1981, och kom in i riksdagen för första gången

1988.

I riksdagsvalet blev det borgerlig seger. En ny koalitionsregering med (C), (FP) och (M) bildades.