Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romanovs guldring på Stora Sandskär

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Redan 1926 förekom första april-skämt i dagstidningarna. NP ljög ihop en rafflande historia om skattletare och en ballongflykt från Stora Sandskär.

Annons

Söndag den 17 januari 1926 invigdes Viaskolan, fast då hette den Nynäshamns folkskola. Dagen ”bör ristas in med stora bokstäver i Nynäshamns utvecklingshistoria”, skrev NP.

Den 1 april berättade NP under rubriken ”Mystisk händelse på Stora Sandskär” en spännande historia om två främlingar som en nynäshamnare stötte på ute på Stora Sandskär. Den ena var en storvuxen och ljus svenskamerikan, en före detta guldgrävare. Den andra en tystlåten och mörk liten man, som tydligt visade att han var ”van att röra sig i salongerna och van att befalla”.

Tullen tänkte att det kunde röra sig om smugglare. Men när tullarnas båt närmade sig Sandskär såg de en luftballong stiga mot himlen. Tulltjänstemännen steg i land och fann där en grävd tunnel som mynnade ut i en grotta, de två främlingarnas vinterkvarter! Kvar fanns några ryska och tyska tidningar av gammalt datum. Men i ett hörn fann man en guldring, som bar den kejserliga familjen Romanovs insignier! NP drog slutsatsen att främlingarna troligen hade grävt fram och tagit med sig en skatt som sedan kriget legat gömd på Stora Sandskär. Allt berättat den 1 april 1926!

Nyheter från 1926

Den 3 juli införde Ösmo kommun, som köpingen Nynäshamn tillhörde, en nöjesskatt. ”En glädjande nyhet för alla idrottshatare”, skrev Elis Gabler i NP.

I augusti genomfördes de första Nynässpelen. En stor idrottstävling som snart skulle bli en tradition. Det tävlades bland annat i friidrott, simning, gymnastik och skytte.

Nynäsbanan firade sitt 25-årsjubileum i december.

7 april. Stockholms konserthus, ritat av Ivar Tengbom, invigdes.

14 juli. Sverige drabbades av värmebölja och har den högsta temperaturen i Europa.

4 november. Svenska prinsessan Astrid gifte sig med Belgiens kronprins Leopold, vilket var 1920-talets stora kungliga romans.

27 januari. Uppfinningen television visades för första gången i Storbritannien.