Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rotary bjöd SFI-eleverna på en båtfärd till Lacka

Svensk jämställdhet var ett av samtalsämnena under båtfärden som Rotary anordnade för SFI-eleverna den 4 juni.

Anmäl text- och faktafel

Tisdagen den 4 juni tågade en förväntansfull samling personer till NSS-varvet i Nynäshamn. Rotary arrangerade för 14:e gången en båtutfärd i vår skärgård för de invandrar, som lär sig svenska (SFI) på Nynäshamns kompetenscentrum (NKC). Detta är en naturlig del i vår verksamhet, eftersom Rotary är världsomspännande organisation som engagerar sig i många utvecklingsprojekt. En del består i att skapa ”good will” och bättre vänskapsförhållanden. Vår båtutflykt ett bra exempel på den andan.

I år var det 51 personer som kunde delta. Några var vi tyvärr tvungna att säga nej till eftersom det inte gick att rekrytera tillräckligt många båtar. Det visar att eleverna och lärarna uppskattar arrangemanget.

Vädret var kanske inte det allra bästa men skepparna på de 12 båtarna bedömde att Lacka var ett lämpligt utflyktsmål. Det tog en stund innan alla fått sina flytvästar och blivit fördelade på de olika båtarna. När vi sedan kom i väg var det två båtar som hade en djärvare besättning och som valde att hissa segel. Resten av båtarna tog det lugnare och tuffade i lagom fart genom vår vackra skärgård.

Efter varje gång ställer man sig frågan: ”Vilket värde har verksamheten?" För mig personligen är det givande att diskutera med människor från en annan kultur. Frågan är om jag sår något av min kultur hos dem. Jag tror det. Sitter man fyra-fem personer i en båt kan olika diskussioner uppstå. I den båt jag var med klargjorde vi vad vi menar med svensk jämställdhet. Ett år redde vi ut att midsommarafton inte var vår nationaldag. Vi avslutade med att sjunga ”Du gamla du fria” ute på det öppna havet. Det var en minnesvärd upplevelse. I en av våra större båtar dansade och sjöng eleverna. Hur lär vi ut vårt intresse och kärlek till naturen?

Mitt lilla försök är att låta eleverna gå en liten naturstig och lära sig något om björk, tall och gran och känna vår typ av natur.

Till sist vill jag tacka alla skepparna från Rotary och NSS, som ställer upp. Jag vill också tacka NKC för engagemang och för den goda lunchen till skepparna. Om förutsättningarna finns ser vi nästa år fram mot en ny båtutfärd.

Odd Andersson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel