Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: "Ankarbyggherrar kan äventyra den demokratiska processen"

Socialdemokraterna i Nynäshamn riktar i en debattartikel kritik mot idén om att börja arbete med så kallade ankarbyggherrar.

Anmäl text- och faktafel

Det har kommit till vår kännedom att kommunstyrelseförvaltningen ämnar överlåta delar av den kommande utbyggnaden i kommunen till så kallade ankarbyggherrar. Vi noterar att frågan varken varit föremål för diskussion eller ställningstagande av ansvariga politiker i kommunstyrelsen.

Om detta genomförs så riskeras den demokratiska processen. Vi vill kraftigt ifrågasätta och varna för en sådan utveckling. Det skulle innebära att Nynäshamns politiker och medborgare förlorar möjligheten att bestämma hur våra samhällen ska se ut. Ett sådant förfarande skulle även innebära att Nynäshamns kommun överlämnar genomförandet av samhällsbyggandet till marknadens aktörer. Exploateringsförutsättningarna kommer då att regleras i civilrättsliga avtal som låser planeringsförutsättningarna. Detta riskerar att leda till att alla aktörer, även kommunen, har intresse av en hög exploatering.

Det är ett odemokratiskt sätt att planera. Enligt plan- och bygglagen är kommunerna skyldiga att genomföra planeringen i en öppen och demokratisk process där medborgare, experter och andra intressenter får komma till tals. Ett system med ankarbyggherrar innebär att avgörande beslut tas redan när avtalen med dem sluts. Det innebär att samrådsprocesserna riskerar att bli ett spel för gallerierna.

Socialdemokraterna i Nynäshamn vill se ett samhällsbyggande i en låg och mänsklig skala i trivsamma områden där folk vill bo, med vackra byggnader. En planering som tillför kvaliteter och lyfter eftersatta delar av vår kommun. För att det ska blir möjligt så måste kommunen styra planeringen själv.

Erfarenheter från kommunerna i Stockholms län visar att aldrig så fina planeringsvisioner rinner ut i sanden om kommunen överlåter planeringen åt privata intressenter såsom till exempel ankarbyggherrar. De tänker bara på det enskilda vinstintresset i sina egna projekt medan kommunen är skyldig att hela tiden tänka på allmänintresset och att se till helheten. De privata aktörerna ska komma in i genomförandeskedet när medborgarna sagt sitt och politikerna i demokratisk ordning fattat sina beslut. Det allmännas bästa måste vägleda kommunens agerande.

Vi noterar att en viktig marknadsaktör som Peter Elmlund vid Johnsonstiftelsen satt ord på varför kommunerna ska sköta planeringen själva. I en intervju i SvD den 28 juli i år säger han: ”Marknaden kan inte planera städer på ett bra sätt. Marknaden kommer alltid att specialisera sig på det som lönar sig bäst, den kan inte skapa en bra helhet.”

Erfarenheterna visar också att i de kommuner där de fina planeringsvisionerna verkligen genomförts, så har kommunen styrt planeringsprocessen med fast hand med hjälp av kunniga medarbetare och konsulter. Så måste vi gå till väga även i vårt fina Nynäshamn.

Göran Bergander (S), gruppledare i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Monica Andersson (S), fil dr, universitetslektor, fd stadsbyggnadsborgarråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel