Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Rädda gynmottagningen i Nynäshamn

För oss socialdemokrater är det självklart att Region Stockholms uppgift är att ge likvärdig vård för alla invånare. Vi kräver att regionen öppnar gynekologiska mottagningar i egen regi på de ställen där tillgängligheten idag brister. Den styrande blågröna majoriteten i regionen måste nu agera med kraft för att också kvinnorna i Nynäshamn, Haninge och Tyresö ska få tillgång till gynekologisk vård.

Allt fler gynekologiska mottagningar runt om i länet stänger igen eller försämrar öppettiderna. Den gynekologiska mottagningen i Nynäshamn har i dag endast öppet en halv dag i veckan. Kvinnor hänvisas i stället till Handen, Globenområdet eller Södertälje. Men nu kommer nya besked om att även gynmottagningen i Handen stänger. Det innebär att det inte finns en enda gynmottagning kvar i hela Haninge kommun. Nu måste det ringa en varningsklocka hos det blågröna styret, ett vårdval som i realiteten leder till mindre valfrihet och en ojämlik vård kan inte vara försvarbart.

De borgerliga partier som styrt Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting) i över tolv år brukar ofta lyfta fram valfrihet som ett argument för att allt mer vård ska bedrivas genom vårdval och därmed privatiseras. Specialiserad gynekologi har sedan 2012 bedrivits inom lagen om valfrihet (LOV). Det innebär att privata vårdgivare kan öppna gynmottagningar var helst de vill, utan politisk styrning var vården behövs. Det är alltså inte patienternas valfrihet som värnas, utan valfriheten för vårdgivarna, det är viktigt att komma ihåg. Idag finns det totalt 44 gynmottagningar i länet, varav hela 28 stycken ligger i Stockholms innerstad. Bara åtta mottagningar ligger i norra länet och åtta i södra länet.

Att allt fler mottagningar stänger igen beror bland annat på att ersättningarna som den moderatledda alliansen har beslutat om har varit för låga för att kunna bedriva en god och kvalitativ vård. Vårdvalet reviderades senast i augusti 2016, men ersättningarna förblev oförändrade.

När patienter hänvisas till vård långt bort riskerar det att bli ett hinder som gör att man väljer att inte uppsöka vård, fast man borde. Det kan få mycket allvarliga konsekvenser. Därför måste det finnas tillgängliga mottagningar i hela länet, även Nynäshamn, Haninge och Tyresö.

Alla kvinnor ska ha rätt att välja.

Erika Ullberg, oppositionsregionråd (S), Talla Alkurdi, oppositionsregionråd (S), Liselott Vahermägi, regionpolitiker (S) och ordförande S-kvinnor Nynäshamn, Meeri Wasberg, KSO Haninge (S), Anita Mattsson KSO Tyresö (S)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel