Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hjälper du småfåglarna i vinter

Småfåglar för en tuff kamp för att överleva under vinterhalvåret. Du kan hjälpa fåglarna genom att mata dem och sätta upp fågelholkar.

Uppskattningsvis 90 procent av alla fåglar som befinner sig i Sverige under sommarhalvåret flyger söderut för att undvika kylan. Övriga tio procent stannar i Sverige.

För att småfåglarna ska kunna överleva kylan och hitta näring kan du som privatperson hjälpa till.

– Det är svårt att hjälpa alla fåglar med deras behov, men vi kan alltid hjälpa till lite, säger fågelexperten Daniel Green.

Nuförtiden är det svårare för fåglarna att hitta ihåliga träd att bo i, därför är fågelholkar extra viktiga för småfåglarnas överlevnad även vintertid. I holkarna kan småfåglarna hålla värmen under vintern.

– Många fåglar skulle inte överleva utan fågelholkar, säger Green.

Det är ännu enklare att hjälpa fåglarna med näringsintaget. Brödbitar är ett sätt, men det ger inte fåglarna lika mycket energi som exempelvis talgbollar.

– Bröd i all ära, men något som ger mycket energi och näring är solrosfrön. Sedan gillar olika fåglar olika föda, säger Green.