Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan du fånga tjuven på bild

När en bekant råkade ut för bilinbrott började Michael Abrahamsson fundera på hur man ska avskräcka tjuvarna. Med direktsänd kameraövervakning går det att övervaka bil, båt och sommarstuga fast man inte är i närheten.

En kamera som aktiveras när någon rör sig framför den, och genast sänder en bild till ägaren av exempelvis bilen, det är idén bakom Camguard. Kamerorna finns på marknaden, men alla kan eller vill inte programmera dem själva. Det är där Michael Abrahamsson och Jimmy Widegren kommer in.

– Vi hjälper människor med installation och programmering, så att kameran sänder bilder eller filmer till den mobiltelefon eller e-postadress man har valt, säger Michael Abrahamsson.

Han tror att kamerorna kan ha en avskräckande effekt, och ger en möjlighet att identifiera tjuven om den ändå slår till. Han får medhåll av chefsåklagare Stefan Bergman:

– Ta till exempel alla de sadelstölder som skett under senare tid. En bild på en gärningsman skulle ha mycket högt bevisvärde, när man har någon misstänkt.

Möjligheten att även polisen kan få bilder snabbt tror Stefan Bergman kommer göra att många fler tjuvar kan gripas på ett tidigt stadium.

– Många av gärningsmännen är redan kända av polisen, säger han.