Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så når du dina drömmar – NP:s ungredaktion startar för vårterminen

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

Har du ett mål du vill uppnå? Eller en dröm du vill ska bli sann? Eller har du ambitioner men inte vet hur du ska använda dem? Här kommer några svar till dessa frågor.

För mig är det enormt viktigt att ha ett mål att sträva efter. Att ha en motivation till att utforska och utmana sig själv för att komma dit man vill tycker jag är en nödvändighet. Jag tror heller inte att jag är ensam om det. De flesta människor har ett mål i livet. Det kan gälla bara för dagen, för veckan, för året eller för hela livet. Det svåra är att ta tag i dessa mål eller drömmar och göra dem till verklighet. Hur ska man börja?

Såklart måste man göra upp en plan, för att konkret nå dit man vill. Att planera och organisera sina ”att göra-listor” gör att man inte behöver fundera på i vilken ände man ska börja.

Om ditt mål är långsiktigt blir det lätt att allt flyter ihop till en enda stor röra. För att undvika detta rekommenderar jag att ha flera kortare deadlines. Tänk dig att du har ett visst antal saker du måste göra inom till exempel två månader. Efter de månaderna följer ytterligare två månader med nya saker på din ”att göra-lista”. Denna metod fortsätter alltså tills du nått dit du vill komma.

För att kunna bocka av vissa saker som känns svåra kan du tänka att du redan har gjort det. Då lurar du hjärnan att det gick bra första gången, vilket gör att man får bättre självförtroende inför de svårare uppgifterna.

Många karriärsdrömmar hos ungdomar kan grusas för att man är rädd att bli betraktad som "för ung". Jag tror att det mest sitter i våra hjärnor. Därför tycker jag att man ska försöka se förbi dessa tankar om att man inte kommer att bli tagen på allvar på grund av sin ålder. Stå på dig och kämpa för att nå dit du vill, oavsett ålder. Man kan inte lyckas om man inte försöker.

Allt detta kan leda till att man sätter för mycket press på sig själv. Det är också något vi vill undvika. Det gör man genom att sätta upp delmål. På så sätt får man mindre att göra (tillfälligt). Även här lurar vi hjärnan vilket gör att vi inte känner samma press.

Att sträva efter sitt mål ska vara ditt eget val. Ingen annan ska pressa dig mot din vilja till att nå ett mål som inte är ditt. Du ska bestämma själv om du vill satsa på ditt mål, eller om du inte ska satsa på det. Dock behövs stöd från till exempel vänner och familj, men det ska komma efter att du bestämt dig för att jaga din dröm.

Anna BjörnsdotterViklund

Läs mer från NP:s ungredaktion på här.