Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete mellan Nynas och Värmevärden en fördel för både ekonomin och miljön – "Det här har varit klockrent ända sedan dag ett"

Miljön blir den stora vinnaren när Nynas och Värmevärden förlänger sitt samarbete. Åtminstone enligt parterna själva.

Annons

– Det här samarbetet har varit klockrent ända sedan dag ett och på sikt innebär det förnyadeavtalet att fler kan ansluta sig till fjärrvärmenätet, säger Jonas Dyrke, affärsutvecklare på Värmevärden med ansvar för industriaffärer.

Under måndagen skrev representanter från Värmevärden och Nynas på ett avtal som innebär att de två företagen förlänger sitt samarbete fram till 2029.

Samarbetet, som går ut påatt företagen utnyttjar biobränsle och varandras restprodukter i sina egna verksamheter, har funnits sedan 2004.

– Enkelt uttryckt säljer vi ånga och vatten till Nynas, medan de säljer spillvärme från sin produktion till oss, säger Jonas Dyrke.

Värdekedjan börjar med att Värmevärden tar in vatten i sin anläggning. Där filtreras vattnet och frigörs från salt, klor och metaller. Därefter värms det upp till ånga och skickas till Nynas, som använder ånga i sin produktion.

Totalt framställer Värmevärden ungefär hälften av den ånga som Nynas använder. Övrig ånga framställer Nynas själva. Detta genom att utnyttja värme som uppstår i andra delar av anläggningen till att värma upp renat vatten, som även det kommer från Värmevärden.

Cyril Thébault, platschef på Nynas oljeraffinaderi, berättar att det finns en miljövinst av att oljeraffinaderiet producerar hälften av ångan på egen hand:

– I vår vätgasanläggning och destillationsanläggning uppstår mycket värme och i stället för att bara kyla ned den använder vi värmen till att producera ånga, säger han.

I motsatt riktning jämförtmed ångan och vattnet går det som kallas för spillvärme. Det är värme som ”endast” uppmäter omkring 70-75 grader Celsius, vilket är för svalt för att användas i raffinaderiet men tillräckligt för att användas i fjärrvärmenätet.

– Så i stället för att vi själva kyler ned spillvärmen skickar vi den till Värmevärden som kananvända det till fjärrvärme, säger Cyril Thébault.

Nynas köper alltså renat vatten från Värmevärden. Sedan 2004 har detta vatten renats i en anläggning som ligger på Nynas mark men som drivs av Värmevärden.

I och med det nya avtalet kommer dock en helt ny vattenanläggning att ställas upp. Denna anläggningkommer att öka Värmevärdens kapacitet och ligga på företagets egen mark iindustriområdet nordost om Nynäshamns tätort.

– Med den nya anläggningen och det nya avtalet kommer vi att kunna producera mer fjärrvärme och vara förberedda för att Nynäshamn växer, säger Björn Söderberg, regionchefpå Region öst för Värmevärden.

Läs även: Nyinvestering i värmeverk ger stora energibesparingar

Läs även: Ny fjärrvärme bra för miljön

Fakta: Fjärrvärme

Fjärrvärmenätet i Nynäshamn har funnits sedan 2004 och är byggt av det bolag som i dag heterVärmevärden. Det är även detta företag som driver nätet i dag.

Fjärrvärme innebär attvatten som uppmäter mellan 65 och 90 grader Celsius leds från kraftverket till olika fastigheter som ska värmas upp.

När vattnet har svalnat till omkring 39 grader skickas det tillbaka till värmeverket.

Totalt är ungefär 160 flerfamiljshus i Nynäshamns tätort anslutna till fjärrvärmenätet.

Värmevärden omhändertar årligen 35 GWh spillvärme till fjärrvärmenätet. Det motsvarar uppvärmning av ungefär 1 750 villor.

Värmevärden driver även fjärrvärmeverk i Ösmo och Stora Vika. Där kommer värmen till genom biobränsleförbränning, eftersom det inte finns några större industrier att köpa spillvärme av.

Annons