Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället är anpassat för fartdårarna – ett nödvändigt ont

Ingvar L skriver i en insändare om fördelar och nackdelar med farthinder.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Farthinder kan vara utformade på olika sätt.

85-årsfirandet med kaffe och tårta var avslutat liksom bussresan hem. Återstod bara en liten promenad på en av bostadsområdets småvägar. En svag måne höll uppsikt över oss. Men plötsligt låg hustrun ändå där på asfalten och ropade att hon slagit i huvudet. Att i den åldern falla framstupa på hård asfalt brukar sluta illa. Kontakten med marken skedde med huvudet och inte med handen, då handleden i så fall brutits. Nu blev det istället en blå svullnad i pannan under den tjocka mössan, krossade glasögon, blödande knä och hand. Relativt överkomligt.

Varför då denna avslutning på kvällen? Jo, det hon snubblade på var en fem centimeter hög gummikudde som skruvas fast i asfalten i avsikt att dämpa vissa bilisters körglädje. I Stockholm lär en mer än två centimeter hög uppskjutande gatsten föranleda skadestånd vid olycka. Nu kryddas avsiktligt småvägarna med snubbelföremål. Och varför då? Jo, tyvärr tvingas man till detta ofog för att våra barn skall överleva sina första år i det som sägs vara barnvänliga bostadsområden. Orsaken är de egotrippade figurer, som i sitt omogna tillstånd ännu inte sökt eller haft någon kontakt med sådant som empati och hänsyn. Gaspedalen däremot har dessa tyvärr intensiv kontakt med.

Eftersom figurerna finns ibland oss och inte kan hänvisas till en egen lekpark, får vi väl dessvärre finna oss i deras manér och även fortsättningsvis inrätta samhället därefter. Hur står det till, när man med fysiska farthinder tvingas lugna ner vuxna individer, som med utfärdat lämplighetsintyg tilldelats körkort? För att dessa individer inte skall köra ihjäl områdets lekande barn!

Ingvar L

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons