Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkningen av Hansa lamslog Sverige

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Nynäshamnarna kunde år 1944 läsa om många tragiska händelser i NP. Det här var året då Gotlandsbåten torpederades av en rysk ubåt och estniska flyktingar dog på havet utanför Nynäshamns kust.

Annons

År 1944. Sovjet bombar Helsingfors och de allierade landstiger i juni vid den franska Atlantkusten för att bekämpa Tyskland. I Sverige råder hög beredskap och i Nynäshamn rapporterar NP att det finns 43 skyddsrum i staden.

Även om Sverige inte var i krig, fick folk känna av hur det var att ha kriget runt knuten. Efter fem mörkläggningsdygn i februari skriver NP (4/2): ”I det dystra regnvädret var det skumt strax efter tre, och mörkläggningspappret måste fram ... // ... Den femte kvällen stod den själsliga termometern på -4”.

Omkring 30 000 flyktingar från Estland, Lettland och Litauen flydde över Östersjön under kriget. Just hösten 1944 kom det många till Nynäshamn, men även tidigare samma år räddades flyktingar ur små båtar på havet.

Men det var inte alltid det gick bra. Den 15 mars begravdes en niomånadersbebis i Nynäshamn, som hade kommit med sina föräldrar i en öppen båt tillsammans med ett tjugotal andra flyktingar. Den lilla pojken klarade inte tvådagarsresan över det kalla havet och fick sin sista vila i Nynäshamn.

Under hösten kom en större flyktingström. Den 29/9 skriver NP att 2 000 flyktingar har nått fram.

Nio förläggningar hade gjorts i ordning. Bland annat inkvarterades flyktingarna i Folkets Hus, i brottarklubbens lokaler, i skolan (Viaskolan), kyrkan och i Idrottsparkens omklädningsrum.

Hos frikyrkorna fick de också husrum. Söndagen 1/10 fick frikyrkornas gudstjänster avbrytas för att lokalerna behövdes, rapporterar NP den 29 september.

Hösten 1944 var så långt en tid av stort allvar. Men det slutade inte där. Chock drabbade köpingen – och hela landet – när det stod klart att gotlandsbåten S/S Hansa hade blivit torpederad på sin väg från Nynäshamn till Visby tidigt morgonen den 24/11.

Fartyget kom inte till Visby klockan 7.30 som det skulle, och det var piloten i ett passagerarflygplan som först upptäckte vrakdelar och en livräddningsflotte till havs. 84 personer dog och två överlevde. En var fartygets biträdande andrestyrman Arne Thuresson som kunde berätta om en explosion. Han sov i radiohytten när den genom sprängkraften från torpeden slets loss från fartyget och slungades ut i havet.

Senare kom man fram till att det hela skedde klockan 05:57, då man hittade en skeppsklocka som hade stannat på det klockslaget. I efterhand har befälhavaren på den sovjetiska ubåt som torpederade Hansa själv rapporterat om händelsen.

Sorgen lamslog Nynäshamn och hela landet. Den 28/11 beskriver NP livet i hamnen dagarna efter katastrofen: ”Inga rop, inga samtal, ingen livlig brådska som är det normala när en gotlandsbåt har lagt till.”

Förlisningen räknas som den mest dramatiska händelsen som drabbade Sverige under andra världskriget.

Andra nyheter från 1944

NP blev tvådagarstidning. Från att ha kommit ut endast på fredagar, började tidningen även komma ut på tisdagar, från tisdagen den 14 november 1944.

Edward Persson-filmen ”Livet på landet” sågs av 3 500 i Nynäshamn, vilket var publikrekord (NP 30/6).

HSB byggde husen på Höjdgatan i Nynäshamn.

Dansen jitterbugg förbjöds vid hembygdsgården. Göteborgs bästa jitterbuggdansare visade däremot upp dansen i Idrottsparken den 10 september.

Kronprinsessan gjorde ett besök i Sorunda bygdegård, där hemslöjdsutställning hade ordnats. En av gåvorna till den kungliga gästen var en Sorundatårta (NP 15/9).

Moa Martinson fick De Nios stora pris (maj) och intervjuades i NP.