Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på ekologiskt i Grödby

Kött från djur som haft det bra, ekologisk odling och ett lantbruk som går att besöka. Det satsar Eva och Stefan Mauleon på, på gården Lilla Grödby i Trollsta, Sorunda. Småskaligheten är en viktig del i jordbruket.

Mellan vackra hagkullar och öppna gärden ligger Lilla Grödby i Trollsta. Här bor familjen Mauleon, med mamma Eva och pappa Stefan och fyra barn. Och så flera hundar, en katt, mängder av får och ett gäng fjällkor. Fåren är en blandning av tre raser, för att få fram finaste och mesta mängden kött. Det är alltså inga får man använder till ull- eller skinnframställning i första hand.

– Men vi tar till vara på skinnen och säljer till dem som vill ha till barnvagnar bland annat, berättar Eva.

Nyss gick ett gäng lamm till slakt och i december är det dags igen. Det vet de lyckligtvis inte om, tacklammen som går och betar i den vackra hagbacken mellan enar och lövträd. Stefan och Eva vill att deras kunder som köper kött ska kunna komma och titta på djuren medan de lever, och se hur bra de har det.

Hittills har Lilla Grödby inte haft nötkött till försäljning, men snart kommer den varan också. Ungdjuren går ännu med sina mammor. Meningen är att även nötkött snart ska säljas på Lilla Grödby. Det är fjällkor som familjen håller, för att man vill bevara en genuin lantras.

– De är väldigt sociala, konstaterar Eva och Stefan.