Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(SD)-politiker delade sajt med nazist-nyheter

Incan Löfstedt (SD), ledamot i Nynäshamns kommunfullmäktige, har delat och kommenterat innehåll från uppenbart främlingsfientliga källor på Facebook. Själv hävdar hon att hon inte är rasist, men att hon kunde ha bedrivit bättre källkritik i vissa fall.

En av de aktuella rasistiska sidorna, whiteresister.com, skriver ”nyheter” som på olika sätt är kopplade till utomeuropeisk invandring. En stor andel av artiklarna berör också Hitler och nazismen på ett sätt som i sammanhanget uppfattas som positivt. Sidan säljer också tröjor från bland annat den nynazistiska organisation ”White Aryan Recistance” och tryck med nazistledaren Rudolf Hess.

Flera artiklar syftar till att förneka den gängse bilden av andra världskriget och Nazitysklands roll. En artikel om arkeologiska utgrävningar beskriver tyska soldater som dog när de försvarade ”det ärorika (glorious) Tredje riket”.

Anser du också att kritiken mot nazismen är överdriven?

– Nej, verkligen inte. Jag är inte nazist och inte rasist. Vanligtvis är jag restriktiv med vad för material jag delar. Men det kanske har hänt någon gång att jag har delat något som jag kanske inte skulle ha gjort. Ibland går det lite fort, men jag tar helt avstånd från att bygga ett samhälle med hjälp av våld, säger Incan Löfstedt.

Hon känner till den nämnda sidan sedan tidigare. Löfstedt ställer sig dock inte bakom sajtens innehåll i övrigt. Hon förklarar att hon bara ville dela en artikel som driver tesen att Island är det fredligaste landet på jorden på grund av att landet ”saknar mångkultur”.

Ångrar du att du delade material från den sajten?

– Nej, det är ingen mening att ångra saker. Jag står för den jag är och det jag gör. Om man tittar på helheten av vad jag delar på Facebook, och inte ”plockar russinen ur kakan”, tycker jag att det framgår en helt annan bild än den du lägger fram. Jag är i grunden en ganska liberal person.

Incan Löfstedt har även delat och uttryckt gillande för en artikel som vill förklara vad man kallar ”muslimers våldsamhet” genom att hänvisa till en undersökning som påstår att det är särskilt mycket inavel i muslimska länder.

Hon har också delat kommentarer vars avsändare ”spottar på islam” och menar att man ”inte kan släppa in muslimer i ett kristet land”. Själv skriver Löfstedt att en del av invandrarna är ”drägg” som våldtar och rånar gamla, något som Sverige måste agera emot. Trots att flera av hennes inlägg tyder på motsatsen menar Incan Löfstedt att hon inte har något emot muslimer som grupp.

– Jag arbetar med många muslimer och har bekanta som är muslimer. Men jag är emot personer med för extrema åskådningar som kommer hit. Till exempel tycker jag att det är viktigt med en bra kvinnosyn. Jag är tillräckligt gammal för att ha märkt av hur Sverige har förändrats. Jag vill ha lugn och ro i Sverige.

Incan Löfstedt menar att hennes aktivitet på Facebook inte påverkar hennes förtroende som folkvald.

Läs även: "Lokal (SD)-politiker sprider antisemitism".