Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Segersäng en ny maktfaktor

 
Val 2010
Visa alla artiklar

De inflyttade familjerna i Segersäng kan delvis rita om den politiska kartan i Nynäshamns kommun. De över 300 väljarna i Segersäng kommer att påverka kommunvalet i höst.

Cirka 160 småhus har under de senaste åren byggts i Segersäng, norr om Ösmo. Många av de barnfamiljer som som bor i Segersäng har flyttat dit från andra kommuner i Stockholms län.

Eftersom det i varje nybyggt hus bor i genomsnitt två vuxna finns över 300 personer i Segersäng som kan vara med och påverka utgången i höstens val till kommunfullmäktige. Segersängborna är med andra ord på väg att bli en maktfaktor att räkna med i den lokala politiken.

Inför förra årets val till europaparlamentet inrättades ett helt nytt valdistrikt för den norra delen av landsbygden inom Ösmo församling. I det distriktet ingår Segersäng.

Resultatet i europaparlamentsvalet gav en tydlig indikation på att väljarna i Segersäng i allmänhet har en tendens att rösta på ett annat sätt än övriga Nynäshamns kommun. Invånarna i Segersäng röstade på ett sätt som var mer likt hur invånarna i Stockholms stad röstade.

I det valdistrikt där Segersäng ligger blev Moderaterna det största partiet i valet till europaparlamentsvalet, med 20,48 procent av rösterna. Mer anmärkningsvärt var dock att Miljöpartiet samlade 17,77 procent och att Folkpartiet fick 17,17 procent av rösterna.

(MP) och (FP) gjorde visserligen bra ifrån sig i hela Sverige, i valet till europaparlamentet. Bland väljarna i hela Nynäshamns kommun gick det också bra för liberalerna och de gröna. Men väljarna i Segersäng var alltså extra benägna att ge sitt stöd till de två valvinnarna.

Socialdemokraterna fick i europaparlamentsvalet inte mer än 15,55 av rösterna i det valdistrikt där Segersäng ligger. Än värre var dock valutgången för Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Om invånarna i Segeräng själva hade fått avgöra skulle både (KD) och (V) ha åkt ur parlamentet.

Det är självklart inte säkert att väljarna i Segeräng tar samma beslut som i europaparlamentsvalet när de i höst ska säga sitt om hur Nynäshamns kommun bör styras. Men man kan nog förvänta sig att barnfamiljerna i Segersäng kan skaka om valresultatet.