Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Serietidningskungen Morby köpte NP

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1970 började NP tryckas i Södertälje. Det var en följd av att serietidningskungen Armas Morby tog över ägandet av tidningen.

Annons

”Hej! Va tyx?”. Med den rubriken berättade NP den 25 juni 1970 att tidningen från och med nu trycktes av Södertörns Tryckeri AB i Södertälje.

Texten låg på en gul platta. Under den visades en tryckeribild, som gick i blått. Färg hade man tidigare inte kunnat se i NP, annat än i några enstaka ibladade annonser.

Orsaken till att NP började tryckas i Södertälje och fick lite färg var att tidningen köptes av affärsmannen Armas Morby och blev en del av hans koncern.

Under andra världskriget hade Armas Morby många kontakter i USA och upptäckte på så sätt hur populärt det var med tecknade serier. I slutet av 1940-talet startade han serietidningsföretaget Centerförlaget. Att ge ut till exempel Stålmannen och Läderlappen i Sverige visade sig vara en lukrativ verksamhet.

När resurserna efter hand blev större började Armas Morby att köpa upp lokaltidningar. Han tog över ägandet av Södermanlands Nyheter i Nyköping 1957, Länstidningen i Södertälje 1962, Norrtelje Tidning 1969 och Nynäshamns Posten 1970.

1973 började Armas Morby närma sig pensionåldern och planerade att ge sig ut på en långsegling i Karibien. Då sålde han sin lokaltidningskoncern till Centerpartiet.