Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex av tio företagssamma i välfärdssektorn är kvinnor

Stoppa Ilmar Reepalus förslag till vinsttak i papperskorgen skriver Nynäshamns borgerliga partier

Sedan 1990-talet har invånarnas valfrihet när det kommer till offentlig service ökat kraftigt. Makt har flyttats från det offentliga till individerna och i dag finns goda möjligheter att välja utförare av vård, skola och olika typer av omsorg. Möjligheten att välja innebär också möjlighet att välja bort, vilket i sin tur innebär att man inte längre är bunden till en utförare man är missnöjd med bara för att man råkar bo nära.

Syftet med den utredning som Ilmar Reepalu just nu gör på regeringens uppdrag sägs bland annat vara att ”säkerställa att offentliga medel används till just den verksamhet de är avsedda för”. Vi anser dock att det är uppenbart att utredningen är tillsatt för att, av ideologiska skäl, minska tillgången på privata alternativ i välfärdssektorn.

Sex av tio företagssamma i välfärdssektorn är kvinnor och Nynäshamns kommun ligger över såväl rikssnitt som länssnitt på andel företagssamma kvinnor inom välfärdssektorn.

Utredningen skriver exempelvis bland annat att man ”bedömer att det finns betydande risker med att ha aktörer som primärt drivs av vinstintresse inom den offentligt finansierade välfärden”. Ändå omfattar utredningen, med tillhörande vinstbegränsningar, bara skol-, vård- och omsorgsverksamhet. Ingen förespråkar att företag som bygger skolor och sjukhus med offentliga medel skulle behöva vinstbegränsningar. Ingen ifrågasätter att företagen som tillverkar skolornas blyertspennor eller äldreomsorgens lunchlådor ska få göra vinst trots att dessa köps in med offentliga medel.

Den politiska diskussionen, och regeringens utredning, siktar alltid enbart in sig på en specifik och smal grupp av företag. Vad dessa företag inom den så kallade ”välfärdssektorn” har gemensamt är att de, i motsats till övriga företagsområden, domineras av kvinnliga företagare. Sex av tio företagssamma i välfärdssektorn är kvinnor och Nynäshamns kommun ligger över såväl rikssnitt som länssnitt på andel företagssamma kvinnor inom välfärdssektorn.

Eftersom Nynäshamn ligger något över rikssnittet, men under länssnittet när det gäller andel företagsamma kommuninvånare i näringslivet i stort är det av yttersta vikt att politiken skapar förutsättningar för ökad företagsamhet, inte minskad.

Reepalu skriver själv att ”Utredningens genomgång av den forskning som analyserat frågan visar att det på många välfärdsområden saknas kunskap om vilka effekter ökad konkurrens eller fler vinstsyftande företag har haft” och att ”De jämförelser mellan olika regiformer som ändå gjorts visar oftast på små skillnader” (i effektivitet och kvalitet). Trots detta så landar man från utredningens sida i att en vinstbegränsning behövs, vilket tydligt visar vilken slutsats regeringen hela tiden velat att utredningen ska komma fram till.

Bra verksamhet med hög kvalitet ska uppmuntras och dålig verksamhet med låg kvalitet ska motverkas, oavsett om utföraren är privat eller offentlig.

Vi anser att verksamheternas kvalitet måste vara i fokus, oavsett utförare. Bra verksamhet med hög kvalitet ska uppmuntras och dålig verksamhet med låg kvalitet ska motverkas, oavsett om utföraren är privat eller offentlig. Med ett vinsttak minskas incitamenten att hitta smartare, effektivare och mer innovativa sätt att bedriva verksamhet på. Likaså skulle ett vinsttak innebära ett minskat utbud och en minskad variation i utförare, vilken i sin tur skulle leda till sämre möjligheter för benchmarking och att jämföra verksamheters kvalitet och arbetssätt.

Därför hoppas vi att regeringen tar sitt förnuft till fånga, och lägger Reepalus vinsttak i papperskorgen.

Harry Bouveng, gruppledare Moderaterna Nynäshamn

Daniel Adborn, gruppledare Liberalerna Nynäshamn

Maria Gard-Günster, gruppledare Centerpartiet Nynäshamn

Antonella Pirrone, gruppledare Kristdemokraterna Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel