Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexualundervisningen i våra skolor behöver utvecklas

Clara Lundberg i Kvinnojouren Pax i Nynäshamn om att samtycke och jämställdhet bör vara en del av undervisningen.

Enligt BRÅ misshandlas i genomsnitt 17 kvinnor i Sverige till döds varje år av en man hon är eller har varit tillsammans med. 20 300 sexualbrott anmäldes 2016 runt om i landet, och ett stort mörkertal existerar. Om skolan och samhället har en chans att förebygga att detta händer genom att prata om dessa våldsstrukturer som finns i samhället, genom att diskutera jämställdhet och samtycke, bör de inte då göra det?

Skolan undervisar om sex och samlevnad, men gör de det på rätt sätt?

Den 25 november var i lördags här igen, den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. En dag som varje år är lika sorglig att den behövs men fortfarande lika viktig. Mäns våld mot kvinnor är fortfarande ett av vår tids största samhällsproblem. Det skapas av strukturer som genomsyrar samhället och tillåter att detta fortsätter. Dessa strukturer är inte något vi helt plötsligt lär oss i vuxen ålder, det är något vi lär oss från barnsben när pojkar och flickor behandlas olika och när vi inte pratar med våra barn om normer.

Läs även: Helene Skoglund: Jag läser mina kollegers berättelser med stigande ilska

Skolan undervisar om sex och samlevnad, men gör de det på rätt sätt?

”Genom att eleverna får möta metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv kan de rustas med kunskaper för att ta ansvar för sin egen sexuella hälsa.” Ett citat från Skolverkets kursplan i biologi för sex och samlevnad.

Bollen kring samtycke är i rullning då vi snart får en ny lag kring samtycke i Sverige.

Som ungdom och barn i skolan lär du dig om sexuellt överförbara sjukdomar och hur man skyddar sig, om graviditet och hur könsorganen fungerar. Men att lära ut vikten av samtycke bör vara steg ett då det med avsaknad av det inte är sex, endast övergrepp. Den ideella föreningen FATTA driver ett projekt kring samtycke och dess roll i skolan. Att det krävs att vi lär ut vad som är ett nej precis som vi lär ut vad preventivmedel är för något. Bollen kring samtycke är i rullning då vi snart får en ny lag kring samtycke i Sverige.

Detta menar FATTA ger ännu mer anledning till att införa undervisning i samtycke då man inte längre kommer kunna hävda att man inte förstod att offret inte ville. Det gör att alla bör få möjligheten att lära sig om vad samtycke är i praktiken. För i dagsläget vet ungdomar konsekvenserna av sexuellt överförbara sjukdomar men vet inte vad som är ett ja och vad som är ett nej. För det är inte alltid svart eller vitt, det är inte alltid en kvinna skriker nej och det ingår inte alltid våld i en våldtäkt. Med hjälp av sexualkunskapen skulle vi kunna lära ungdomar detta från tidig ålder och få det till en självklarhet att allt som inte är ett ja, är ett nej.

Kursen i biologi bör även vara något mer än bara fakta kring könssjukdomar. Det skulle kunna vara något där alla ungdomar som har frågor och osäkerheter kring sex och relationer kan få de besvarade. Ungdomsmottagning och andra instanser har vi i kommunerna för ungdomar att söka sig till, men vi har inget som är obligatoriskt förutom skolan.

Om vi tidigt lär våra ungdomar och barn om vad som är hälsosamma relationer så går det att förebygga antalet övergrepp och ohälsosamma relationer redan i unga år.

Att då ta denna möjlighet som skolan har och använda den för att bryta strukturer är något som starkt bör utvecklas. Om vi tidigt lär våra ungdomar och barn om vad som är hälsosamma relationer så går det att förebygga antalet övergrepp och ohälsosamma relationer redan i unga år. Skolorna behöver ha frågelådor, övningar och mycket annat som utbildar och skapar sunda värderingar om jämställdhet redan från start.

Läs även: Chefredaktören: Vi måste alla börja med oss själva

Det finns garanterat röster i samhället som säger emot detta. Att vi inte ska gå in på värderingar kring sex och att det är föräldrarna som ska ta ansvar för sina barns värderingar. Detta är naturligtvis sant till en viss del då allt börjar hemma. Åsikter, värderingar och normer tar man med sig hemifrån men skolan är en otroligt stor del i barns liv där det också finns vettiga och utbildade vuxna som kan påverka positivt. Barn och ungdomar växer upp i en värld som inte är jämställd ännu och det är inte alltid något vi är medvetna om, särskilt inte om det inte diskuteras hemma eller i skolan tidigt. Där kan skolan vara en viktig röst som lär oss att tänka på hur vi alla kan bidra till att förändra samhället mot att bli mer jämställt och fritt från våld.

Clara Lundberg, styrelseledamot

Kvinnojouren Pax i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel