Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolelever ockuperade kommunhuset

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

550 elever från Gröndalsskolan och Vanstaskolan ockuperade kommunhusets trappor och korridorer för att få behålla sina fritidsledare i oktober 1984. Tjänstemännen valde att inte vara anträffbara när eleverna ville tala med dem.

Annons

I oktober ockuperades det kommunala nämndhuset av Gröndalsskolans elever som ville visa sitt missnöje för skolstyrelsen. Eleverna ville ha kvar sina fritidsledare, en resurs som skolstyrelsen valt att skära ner på.

Eleverna intog nämndhuset med både instrument och skallrande rop. Som svar fick de en utskällning från skolstyrelsens ordförande, men sedan fick fyra elever en frågestund med honom.

Enligt ordförande, var det upp till skolans rektor och elever hur resurserna i skolan skulle fördelas. Men rektorn ville också ha kvar fritidsledarna när det gjordes nedskärningar i de så kallade förstärkningsresurserna.

Elevernas viktigaste fråga, om varför skolstyrelsen inte hade begärt extra anslag för fritidsledarna från kommunstyrelsen, blev däremot obesvarad under frågestunden.

Men eleverna gav inte upp. Ett av flera demonstrationståg arrangerades i oktober. När tåget kom fram till nämndhuset möttes det av polis, som skulle hindra eleverna från att ta sig in i huset.

I slutet av året var det fortfarande inte klart om de tretton fritidsledarna fick vara kvar eller inte.

Fler nyheter från 1984

I februari infördes rökförbud på Centrumkonditoriet, vilket ansågs vara ett ”djärvt steg” enligt NP.

Restaurangen som tillhörde Domus stängdes i samband med en totalrenovering. På tre år hade ”NP:s matkorg” från Domus blivit nästan dubbelt så dyr.

Cirkus Europa kom till Sorunda i maj, men hade glömt att ta med sig cirkustältet. Cirkusen ställdes in, och djur och personal fick åka vidare till nästa ställe.

En person omkom och sex personer skadades under en militärövning utanför Nåttarö i maj, när en kustartilleripjäs exploderade.

I Svandammen hittade en dykare silver för 10 000-tals kronor. I dag motsvarar det nästan 30 000 kronor.

Ett tåg med fyra vagnar stals från stationen i Nynäshamn, utan att någon lade märke till det. Tåget återfanns i Västerhaninge dagen därpå.

Under ett bankrån i Sorunda hotade maskerade män personalen med ett avsågat hagelgevär.

En av jägarna blev skjuten av misstag under oktobers älgjakt, trots att jägarna enligt polisen var ”mycket vana skogsmänniskor”.

NP följde med personer med funktionsnedsättningar på tåget till Stockholm, och skrev sedan om att samhället är ojämlikt på många olika sätt.

I november knivhögg en kvinna sin manliga vän till döds, vilket var det andra knivdramat i kommunen på kort tid.