Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrifterna från slottsvinden berättar

När Västerhaningebon Irene Kimanius fick en bunt handskrifter av Häringe slotts ägare Jenny Ljungberg, så visste hennes lycka inga gränser. Sedan 2004, då hon besökte Häringe första gången, har hon varit besatt av slottets historia. Nu har hon precis avslutat en bok om en svunnen tid på Häringe.

Irene Kimanius har en filosofie master i historia. Historia ligger henne varmt om hjärtat. Vid 50 års ålder stod hon plötsligt vid ett vägskäl i livet.

– Jag bestämde mig för att förverkliga mina författardrömmar, som jag har haft sedan barnsben, berättar hon medan hon sippar på en kopp te under porträttet av Marguerite Wenner-Gren på bådas favoritplats Häringe slott.

Hon hade ännu inte författat något, och nu var hon helt säker på att hon ville skriva om Häringe slott och dess historia. Hon kontaktade slottets ägare Jenny Ljungberg och berättade om sina planer och för att få tips.

– Då plockar Jenny fram handskrifter från 1700-talet, en samling räkenskaper, som berättar om alla som arbetade på slottet vid tiden, vad man hade i fatburen och hur många djur man höll sig med, säger Irene Kimanius och tindrar med ögonen.

När hon tog emot handskrifterna låg sanden kvar mellan arken. Sanden som var till för att bläcket skulle torka. Ingen hade bläddrat i handlingarna sedan de skrevs. Och nu hade man plötsligt funnit dem på Häringe slotts vind.

– Jag fick ta emot dem som en gåva från Jenny Ljungberg!

Irene Kimanius hade till en början tänkt att skriva om Agneta Horn och 1600-talet på Häringe slott. Men nu tog planerna en ny vändning och boken kom i stället att handla om 1700-talet på godset. Det blev en grannlaga uppgift för Irene att sortera och dokumentera materialet. Hon kontaktade Haninge hembygdsgille och fick mycket hjälp av Anita och Bo Stjernström. Sven Klasenius hjälpte till med att tyda de äldsta handskrifterna.

Skriftsamlingen innehåller dokument från Gustav Horns tid på 1600-talet ända fram till Torsten Kreugers tid som ägare på 1930-talet. Men de mesta härrör från början av 1700-talet.

När arbetet var avslutat för Irenes del lämnade hon dokumenten som en gåva till Riksarkivet, så att framtidens forskare ska kunna ta del av dem. ”0,4 hyllmeter” står det i Riksarkivets dokumentation. Upphovsmän: Agneta Wrede af Elimä (1674-1730) och Brita Cruus af Gudhem (1652-1716).

För Irenes del är genomgången av handlingarna och boken bara början. Nu har hon fått blodad tand att fortsätta att skriva om historiska platser och händelser.