Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsområde på grund av fågelinfluensa tas bort på Muskö

Jordbruksverket tar bort skyddsområdet runt den hobbybesättning på Muskö i Stockholms skärgård där fågelinfluensa konstaterades i januari. Skyddsområdet på tre kilometer blir i stället ett så kallat övervakningsområde på tio kilometer, vilket betyder att vissa restriktioner kommer att finnas kvar. Alla djuren i hobbybesättningen på Muskö avlivades och sanering pågår. Tidigare har även mindre hobbybesättningar på Utö och i Trosa smittats av fågelinfluensavirus och det är fortfarande en förhöjd skyddsnivå i hela landet. Den här typen av virus hos fåglar har aldrig överförts till människor.

– Alla som håller fjäderfä ska hålla dem inomhus så att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar. De ska också vara fortsatt vaksamma på sjukdomstecken hos fåglarna och vara mycket noggranna med smittskyddet i sina besättningar, säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.