Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta strida i politiken - för Nynäshamns bästa

Åren 1991–1994 hade jag förmånen att vara socialnämndens ordförande i Botkyrka i en borgerlig allians. Det var första gången på länge som socialdemokraterna i Botkyrka inte satt vid makten. Dock inte så länge med obrutet maktinnehav som samma parti haft i Nynäshamn. Under de åren på 90-talet levde vi i en period där socialbidragen, som det hette på den tiden, ökade dramatiskt. Trots att vi tvingades vidta en rad åtgärd för att bromsa utvecklingen överskreds de flesta åren socialnämndens budget. Under dessa år genomfördes också den så kallade Ädelreformen som i Botkyrka innebar en rad svåra beslut, bland annat att låta en del av verksamheten övergå i privat regi.

Socialdemokraterna som förlorat makten hade en grupp i socialnämnden som leddes av den som tidigare varit kommunfullmäktiges ordförande. Han var en mycket respekterad företrädare för sitt parti. Mycket av det vi lyckades genomföra de åren hade inte varit möjlig utan en ansvarsfull opposition, och för egen del kunde jag tacka oppositionens gruppledare för att han i första hand såg till kommuninnevånarnas bästa och därför kunde vi tillsammans reda ut den strid som bedrevs av bland annat ett opportunistiskt lokalt parti i Botkyrka. Agerandet väckte respekt för både opposition och majoritet.

När jag nu i NP läser om det som händer inom politiken i Nynäshamns kommun måste jag säga att jag känner djup oro för att den viljan till samverkan saknas som borde vara en självklar förutsättning när man ser till Nynäshamns innevånares bästa. För den utifrån betraktare som jag numera är upplevs inte minst agerandet från Socialdemokraterna och Sorundanet Nynäshamns kommunparti syfta endast till en sak, nämligen att ställa till problem för det nytillträdda styret. Jag kan förstå den besvikelse som har infunnit sig i ett parti som regerat i vår kommun i över hundra år. Men någon form av balans och inriktning på att medverka till så bra lösningar som möjligt för Nynäshamns innevånare hade jag väntat mig av ett så ”moget” parti som socialdemokraterna. Att Sorundanet som först nu finns med i de olika nämnderna kan ha svårt att ta det ansvar som det innebär kanske jag med tveksamhet kan ursäkta.

Efter vad jag förstår så har det "damm" som revs upp av dessa partier avseende Binomen visat sig inte leda till någon lösning vilket däremot det nuvarande styrets arbete har skapat förutsättningar för.

Tillsammans underkänner i dag S och SN helt den nuvarande politiska ledningens förslag avseende Sunnerbyskolan och redovisar tillsammans ett alternativ som kommer att mångdubbelt höja kommunens lånebehov och för framtiden kraftigt kräva ökade hyreskostnader av skolan som i sin tur självklart kommer att gå ut över lärartäthet och liknande. Dessutom har en del av de beslut som man underkänner beretts under den tidigare majoriteten.

Efter att under ett par mandatperioder funnits med i socialnämnden i vår kommun och där kunnat konstatera att det finns betydande och akuta behov av en utbyggnad av äldreboenden i Nynäshamns kommuns anser jag att politikerna i vår kommun knappast kan ha hur vidlyftiga spenderbyxor på sig som helst. De ekonomiska resurserna är utan tvekan begränsade. Det borde inte minst socialdemokraterna vara medvetna om.

Jag tror att många med mig tycker att det vi kan läsa i NP om de politiska partiernas agerande inte inger förtroende. Det som behövs för Nynäshamns bästa är inte mer strid och motsättningar utan mer av samarbete och vilja till att hitta gemensamma framtidslösningar. Nynäshamn måste regeras, därför behöver alla partier i den situation som råder medverka till så konstruktiva lösningar som möjligt utan att äventyra kommunens ekonomi.

Bernt Wåhleman (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel