Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-brons till Oliver Eriksson – men guldet gick ändå till Nynäshamn

Tempot var en vinnares. Då kroknade framvagnen för Oliver Eriksson och han blev passagerare i sin Fiesta RX2. Segern förbyttes i ett slag till SM-brons i rallycross-sprint i Söderhamn.

Under SM-veckans sista dag kördes SM-sprint i rallycross i Söderhamn. Efter att ha varit snabbast genom kvalen stod nyblivne 18-åringen Oliver Eriksson i pole position i tyngsta klassen RX2 (tidigare Supercar Lites). Alltså med bästa utgångsläget när starten släppte ut fältet påde fem avslutande finalvarven på den oberäkneliga isen.

– Jag trodde det skulle vara spårigare efter alla heat och tog det förförsiktigt i starten, säger Oliver.

Varpå konkurrenten Alexander Westlund fräste iväg först, tätt följd av Oliver. Storebror Kevin var från början anmäld, men ersattes i team Olsbergs MSE av amerikanen Mitchell de Jong – som alltså också representerade Nynäshamn. Amerikanen gick genom första sväng som trea.

Redan på andra varvet tog Oliver det obligatoriska alternativspåret, en extra krok som tar lite tid. Å andra sidan fick han fritt spelrum att köra ifatt de framförvarande. Det såg ut att gå vägen, men så kom Westlund ut från alternativet och de hamnade jämsides över banans hopp.

– Framvagnen bottnade i landningen och jag blev passagerare, suckar Oliver som snurrade i snömodden och blev stående.

En vinnare ska också ha tur, och det hade ändå Oliver. Mitchell de Jong vann med Westlund närmast bakom sig. Sedan följde ett par norrmän som fick viktiga poäng i serien Rally X on ice, som inleddes i Söderhamn.

Men i SM räknades de inte in, utan bronset gick till unge Oliver Eriksson trots finalmissen.

– Det är alldeles för tufft för att ta ut någonting i förväg. Så även om detsåg bra ut länge får jag vara nöjd med brons.

Nästa deltävling för Rally X on ice avgörs på Fuglehaugens Motorsenter i Norge den 4 mars.

– Jag hoppas förstås få vara med där också, men cheferna på Red Bull i USA harinte sagt sitt än så jag vet inte. Men förhoppningsvis får jag köra hela serien, säger Oliver.

Rallydebuterande Emil Lennartsson från MK Speed i Nynäshamn körde helt enligt plan när rally-SM också drog igång i Söderhamn. Det vill säga att han höll sig på vägen, skaffade sig erfarenhet och nådde slutmålet, till skillnad mot många rutinerade som drog på sig punkteringar i dikeskanterna. Emils tid räckte inte för vidare avancemang till söndagens SM-sprint.

– Det hade vi absolut inte väntat oss heller, utan vi körde för att se och lära. Kul att prova på, säger Emil.

Annemo Friberg