Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SN: Många insatser behövs för att utveckla Stora Vika

Sorundanet beskriver i en debattartikel hur partiet anser att Stora Vika bör utvecklas.

Anmäl text- och faktafel

Vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti vill gärna svara på två insändare - en från “En Vikabo” och en från Kurt Ulfves, som har ställt frågor om hur politikerna i vår kommun ser på Stora Vikas utveckling i framtiden.

Vi vill att Stora Vika blir den attraktiva platsen där alla vill växa upp, leva och bli gamla! Med vilja, engagemang och handlingskraft finns stora möjligheter till en positiv utveckling i Stora Vika. Vår hjärtefråga är likabehandling av alla invånare och en likvärdig fördelning av resurser i hela vår kommun. I kommunallagen står att alla invånare ska ha tillgång till likvärdig service och det är ju därför som det finns ett skatteutjämningssystem mellan kommuner. Det systemet måste även fungera inom kommunen. För en positiv utveckling av Stora Vika måste vår kommun arbeta parallellt med fyra grundläggande aktiviteter som berör invånare, företag och kommun:

1. Vision

2. Strategi

3. Handlingsplan

4. Genomförande

Vi föreslår följande utveckling av Stora Vika:

Medborgardialog. Bjud in de boende till en medborgardialog om framtiden.

Renovera idrottshallen. Renovera idrottshallens duschar och omklädningsrum och bygg eventuellt en separat entré så att hallen kan användas av barn, ungdomar och vuxna. Det är dåliga kommunikationer till Stora Vika - invånarna behöver ha tillgång till en idrottshall på “hemmaplan”.

Öppna Stora Vika skola. Vi vill se över möjligheterna för att öppna Vika skola igen, eftersom många bostäder, framför allt villor, byggs nu i Sorunda, till exempel i Valsta, Norr Enby, Hoxla och Gudby. Ganska snart kommer det inte finnas plats för alla elever i Kyrkskolan och Sunnerbyskolan. Om Stora Vika ska bli ett samhälle med goda framtidsutsikter, måste det finnas en skola. Om idrottshallen kan användas, ökar möjligheterna till att skolan ska kunna öppna.

Övergångsställe vid busshållplats. Vår kommun behöver ta kontakt med Trafikverket för att ordna ett övergångsställe till busshållplatsen. Det är farligt att det inte finns ett övergångsställe och det är särskilt farligt när barn och ungdomar måste korsa den trafikerade vägen.

Gångväg till busshållplats. Nu finns det ingen gångväg till och från busshållplatsen mot Västerhaninge och det måste lösas. Invånarna i Stora Vika måste kunna gå säkert till och från bussen.

Busshållplatsen vid Stora Vika måste åtgärdas. Kontakt med Trafikverket måste tas för att tillgänglighetsanpassa hållplatsen för avstigning så att alla får utrymme att stiga av och på busshållplatsen och inte hamnar i diket. Detta gäller särskilt om man har barnvagn, rollator eller shoppingvagn. På vintern, när det är halt är det ännu värre, eftersom vägen sluttar ner mot diket. Diket vid busshållplatsen i Stora Vika måste fyllas igen, så att hållplatsen blir bredare.

Busslinje Stora Vika - Ösmo. Vår kommun behöver samverka med SL och lokala aktörer för busstrafik mellan Stora Vika och Ösmo samt anpassning av tidtabeller. Kommunen kan även undersöka att ge en entreprenör i uppdrag att köra vissa turer till och från Stora Vika, t.ex. till Ösmo. Det har man gjort i andra kommuner för att öka attraktionskraften för en ort och underlätta för kommuninvånarna. Det minskar bilberoendet och är bra för miljön. (Önskemål om en busslinje mellan Stora Vika och Ösmo var ett av de tydligaste resultaten från den resvaneundersökning som vi genomförde 2007).

Parkeringsplatser. Se över behovet av parkeringsplatser - alla måste få plats. När Stora Vika planerades och byggdes arbetade de flesta i Stora Vika. Numera är bilen ett måste och många hushåll har två bilar.

Kommunala arbetsplatser. Undersöka möjligheten att flytta viss kommunal administration till Stora Vika.

Kalkbrottet. Bevara kalkbrottet och utveckla miljön runt kalkbrottet varsamt. Denna unika miljö med fantastiska skönhets- och naturvärden skulle kunna bli en av de största attraktionerna i kommunen.

Miljöinventering. Genomför en miljöinventering för att ge möjligheter till en varsam, positiv utveckling.

Nya hyresrätter och äldreboende. Inventera efterfrågan på hyresrätt och äldreboende. Bygg varsamt för framtiden!

Med vision, strategi, handlingsplan och genomförande kan Stora Vika blomstra igen!

Lena Dafgård, partiledare Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel