Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(SN) samlar namn för kommundelning

Låt Torö, Sorunda och Ösmo få bilda en egen kommun. Det förslaget driver nu Sorundanet. En namninsamling för en folkomröstning pågår nu.

Sorundanet anser att kommunen favoriserar centralorten Nynäshamn på bekostnad av de mindre orterna och landsbygden. Tanken om en utredning av möjligheterna för en kommundelning har (SN) fört fram tidigare, men nu tar man ställning tydligare i frågan än tidigare.

– Vi har tittat på andra storstadsnära kommuner som har frigjort sig på senare år, som Nykvarn, Trosa och Salem och kommit fram till att de har lyckats väldigt bra, säger Per Ranch (SN).

Partiet har skickat ut informationsblad till kommunens invånare, där det även finns en svarstalong.

Per Ranch menar att Nynäshamns kommun har misslyckats med att åtgärda de stora skillnaderna i exempelvis skolresultat och kommunal service. Det finns också samarbetsproblem mellan Nynäshamn och landsbygden som sträcker sig tillbaka till kommundelningen 1974, menar han.

– Ösmo och Sorunda tvångsanslöts. Det är aldrig en bra idé – tänk bara på tvångsäktenskap.

Ösmo, Sorunda eller Torö, vad ska kommunen heta?

– Den får jag nog passa på. Det skulle vara kul att höra vad invånarna har att säga om det, säger Per Ranch.