Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snö kan också vara finkultur

Varför nöja dig med en vanlig snögubbe eller snölykta i vinter? Konstnären Olle Magnusson berättar hur man med enkla medel kan göra sin egen ståtliga snöskulptur.

Skulptören Olle Magnusson från Huddinge befann sig på besök på Grönland under 90-talet när han för första gången fick upp ögonen för snön som arbetsmaterial. Där har man verkligen förutsättningarna för att bygga enorma snökreationer, berättar han.

Här på Södertörn är det kanske inte lika gynnsamt att skapa i snö, men det går.

– På senare år har det varit svårt att få ihop tillräckligt med snö för de riktigt stora skulpturerna, på grund av klimatet. Det tar ungefär en vecka att packa snön, och man vet ju inte hur länge kylan håller sig, säger Olle Magnusson.

Man kan alltså inte börja hugga och skära i nysnö hur som helst. Först ska den stampas och packas ordentligt. För hemmabruk fungerar det utmärkt med plywoodskivor som man drar åt med snören. Gör man en kubikmeter får man en riktigt fin pjäs, ”något att bita i”, men man kan även göra ¿den mindre, berättar Olle Magnusson.

Själv gillar han att jobba i format på tre gånger tre meter. I extrema fall, som vid ett besök i Japan, kan man bygga ännu större. Japanerna ville bygga en stor pansarkryssare, berättar Olle Magnusson.

– Jag föredrar snö framför is eftersom man kan göra jättestora former med snö. Jag känner inte till något material som man kan jobba så lätt med, snön är både hård och väldigt formbart.

Det finns ju tyvärr en påtaglig nackdel också.

Är det inte lite sorgligt när man ser sina fina skulpturer smälta bort?

– Jo, lite så kan man ju känna, men det är ju en tröst att veta att ens konstverk återgår till naturens kretslopp, säger Olle Magnusson med glimten i ögat.