Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommar med nitiska p-vakter och ölhelikopter

Artikel 75 av 93
NP 90 år
Visa alla artiklar

Övernitiska p-vakter störde friden i Nynäshamn under sommaren 1997. Stadens krogar började ta till allt mer desperata åtgärder för att locka besökare. En grupp unga Spice Girls-imitatörer från Sorunda gjorde succé.

Annons

Sommaren 1997 var den varmaste på över 100 år. Men invånarna i Nynäshamn kunde knappt bada och äta glass i fred, eftersom de löpte stor risk att få p-böter.

P-bevakningen i Nynäshamn sköttes av företaget PBB i Södertälje. Övernitiska p-vakter lappade bilar i en omfattning som aldrig tidigare hade skådats. Nynäshamnspolisen fick in massor av överklaganden och skrev till slut av alla böter.

Kanske var det på grund av värmen som krogarna i Nynäshamn hade svårt att locka till sig gäster. Annex 1 på Nynäsvägen mötte utmaningen genom att locka med striptease-shower.

Statt i centrum satsade i stället på ett evenemang med en ”ölhelikopter”.

– Det är en apparat med vars spakar och rattar man ska få ölen till munnen, berättade ägaren Lennart Karlström.

I Sorunda bildade fem tjejer i 13-årsåldern gruppen Flash, som imiterade de omåttligt populära Spice Girls.

Tjejernas framträdande i TV4:s regionala sändningar gjorde succé och augusti fick de uppträda på Vattenfestivalen i Stockholm.

Fler nyheter från 1997

I Nynäshamns centrum infördes trafikregler för gårdsgata. Många bilister hade dock svårt att förstå de nya reglerna.

Det uppdagades att polisen i Flemingsberg var mycket restriktiva med att kontakta sina kolleger i Nynäshamn, som hade jour. Så när inbrott pågick i centrala Nynäshamn och det fanns poliser i närheten, fick dessa poliser inget veta.

Artisten E-Type gjorde en spelning på Annex 1 i Nynäshamn. Det var fullt ös hela tiden, enligt NP.

På nyårsafton 1997 gjorde rederiet Gotlandslinjen AB sin sista färd mellan Nynäshamn och Visby. Från den 1 januari 1998 togs trafiken över av Destination Gotland, i samband med att ett nytt avtal med staten började att gälla.

Prinsessan Diana, exhustru till Storbritanniens tronarvinge Charles, omkom i en bilolycka i Paris. Två andra personer omkom också i bilen, som var jagad av fotografer.

SVT sände den första säsongen av dokusåpan ”Expedition: Robinson”. Programmet fick inledningsvis hård kritik, men blev snart en stor publikfavorit.