Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommar med nitiska p-vakter och ölhelikopter

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Övernitiska p-vakter störde friden i Nynäshamn under sommaren 1997. Stadens krogar började ta till allt mer desperata åtgärder för att locka besökare. En grupp unga Spice Girls-imitatörer från Sorunda gjorde succé.

Annons

Sommaren 1997 var den varmaste på över 100 år. Men invånarna i Nynäshamn kunde knappt bada och äta glass i fred, eftersom de löpte stor risk att få p-böter.

P-bevakningen i Nynäshamn sköttes av företaget PBB i Södertälje. Övernitiska p-vakter lappade bilar i en omfattning som aldrig tidigare hade skådats. Nynäshamnspolisen fick in massor av överklaganden och skrev till slut av alla böter.

Kanske var det på grund av värmen som krogarna i Nynäshamn hade svårt att locka till sig gäster. Annex 1 på Nynäsvägen mötte utmaningen genom att locka med striptease-shower.

Statt i centrum satsade i stället på ett evenemang med en ”ölhelikopter”.

– Det är en apparat med vars spakar och rattar man ska få ölen till munnen, berättade ägaren Lennart Karlström.

I Sorunda bildade fem tjejer i 13-årsåldern gruppen Flash, som imiterade de omåttligt populära Spice Girls.

Tjejernas framträdande i TV4:s regionala sändningar gjorde succé och augusti fick de uppträda på Vattenfestivalen i Stockholm.

Fler nyheter från 1997

I Nynäshamns centrum infördes trafikregler för gårdsgata. Många bilister hade dock svårt att förstå de nya reglerna.

Det uppdagades att polisen i Flemingsberg var mycket restriktiva med att kontakta sina kolleger i Nynäshamn, som hade jour. Så när inbrott pågick i centrala Nynäshamn och det fanns poliser i närheten, fick dessa poliser inget veta.

Artisten E-Type gjorde en spelning på Annex 1 i Nynäshamn. Det var fullt ös hela tiden, enligt NP.

På nyårsafton 1997 gjorde rederiet Gotlandslinjen AB sin sista färd mellan Nynäshamn och Visby. Från den 1 januari 1998 togs trafiken över av Destination Gotland, i samband med att ett nytt avtal med staten började att gälla.

Prinsessan Diana, exhustru till Storbritanniens tronarvinge Charles, omkom i en bilolycka i Paris. Två andra personer omkom också i bilen, som var jagad av fotografer.

SVT sände den första säsongen av dokusåpan ”Expedition: Robinson”. Programmet fick inledningsvis hård kritik, men blev snart en stor publikfavorit.