Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommardröm med Gunnar Klum i Torö kyrka

Barytonsångaren Gunnar Klum uppträdde i Torö kyrka.

Anmäl text- och faktafel

Efter att Harald Persson, vikarierande präst i församlingen, hälsat välkomna och vi hört klockringningen, fick vi lyssna till ännu en oförglömlig sommarkvällsmusik. Denna gång med sång och musik av Gunnar Klum, baryton och Mats Jansson, piano.

Det här är två herrar som sedan unga år musicerat tillsammans. Det märks mycket väl, att de är “vana” vid varandra. Ett stort plus får de, för att någon av dem berättade lite om varje verk de skulle framföra.

Som första nummer fick vi höra “Sommarnatt” av M. Schrader, (1894-1934.) Texten handlar om den nordiska sommarnatten och dess fantastiska ljus. “Midsommarnätternas dämpade ljus, sänder en tanke föder ett rus....”. Melodin till dessa vackra ord är ju helt underbar.

Ur “fyra visor i folkviseton av W. Peterson-Berger, fick vi bland annat höra om kärlek som man inte får,

“allting gåve jag till henne som jag mist”.

Peterson-Berger var ju innan sin “kompositörstid” en kunnig men hård musikresencent. Han gillade även sport, främst då grästennis. Här framförde Mats Jansson ett pianostycke som Peterson-Berger kallat “Lawn tennis”. Man tycker sig då höra lite Peterson-Bergersound i den melodin. Otroligt proffsigt spelat pianostycke av Mats Jansson.

Gustav Nordqvist har bland annat skrivit “Till havs”, som vi gärna hörde sjungas av Jussi Björling. Här sjöng Gunnar Klum, Davids psalm, även kallad “Herren är min herde”, med Nordqvists musikarrangemang.

Gunnar Klum läste ur “Fridas visor” av Birger Sjöberg, innan han i en berättande ton sjöng “Den första gång jag såg dig”. Den visan har vi alla kanske ett positivt minne av från någon gång?

“Ballad i g-moll” av Frederic Chopin. Ett mycket inspirerande pianosolo med ett känslosamt framförande av Mats Jansson, mycket vackert!

Märk väl, att de här nämnda kompositörerna var alla födda under perioden 1810-1894. Nog är det fantastiskt att idag, nästan tvåhundra år senare, få vara med om att lyssna till deras härliga musik.

“There is a lady” av Norman dello Joio (1913-2008). Gunnar Klum sjunger om en man som har träffat en kvinna en gång och det mötet var helt oförglömligt. “Jag vill älska henne tills jag dör”.

“Fattig bonddräng”, text Astrid Lindgren, musik Georg Riedel, som fortfarande finns med oss, men som även han har uppnått en aktningsvärd ålder. Gunnar Klum sjöng den här visan med sådan inlevelse, att man riktigt känner hur drängen lever sitt liv.

Impressionisterna – målarna – ville ge det rätta intrycket i sina målningar. Inom musiken finns även dessa upplevelser. Vi lyssnar till “Clair de lune” av C. Debussy. Mats Jansson spelade denna underbara melodi.

Vad vore en musikkonsert utan Mozart? Ur “Trollflöjten” presenterade Gunnar Klum med bravur en “En fågelfängare” samt Papagenos önskan om “En god och trogen maka”. Bland annat sjunger Papageno “o, tänk vad det ska smaka den dag hon säger ja”. Ingemar Bergman tyckte på sin tid, att “Trollflöjten” är det mest framstående musikverket i musikhistorien. Debussy och Mozart är födda 1862 respektive 1756, åter två välkända kompositörer innan vår tid.

Som det anstår en så fin musikduo, fick publiken naturligtvis ett extranummer. Det blev en kort sång som heter “Tonga”. Den handlar om kommunikationsproblemen på ön Tonga, och det är en kort sång, 50 sekunder!

Som extranummer nummer två sjöng Gunnar Klum, naturligtvis ackompanjerad av Mats Jansson, “Somewhere over the rainbow”. Det blev en fullständig avslutning på denna sommarkvällsmusik.

Vi begav oss ut i resten av sommarkvällen, men där fanns ingen regnbåge, och det kändes som om vi inte riktigt ville avsluta här. Vi tog en liten tur ner till Ankarudden och vidare till stenstranden, där vi såg solen sakta dala ner i havet.

Tack Torö kyrka och Ösmo-Torö församling!

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel