Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorunda fick en hypermodern skola

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Sorunda hade ett riktigt toppår 1950: Den hypermoderna ”Centralskolan” blev färdig och före detta presidenthustrun Eleanor Roosevelt kom på besök. Nynäshamn ägnade sig åt mindre trevliga aktiviteter – råttkrig.

Annons

Sorundas cirka 350 skolbarn undervisades före år 1950 i skollokaler i Västerby, Fagervik, Norr Enby, Fituna, Kyrkskolan (den gamla), församlingshemmet, Blista/Berga, i Stora Vika och Tottnäs.

Men när den nya ”Centralskolan” stod färdig hösten 1950, kunde åtminstone 180 elever i Blista/Berga, Västerby och den över hundra år gamla Kyrkskolan flytta in i den nya skolan.

Så småningom döptes den ”hypermoderna” Centralskolan om till Kyrkskolan. I NP 19/9 berättar skolstyrelsens ordförande i Sorunda; Thorbjörn Heimdahl, att ett gymnastikhus/badhus planeras i en andra etapp. Något badhus blev inte verklighet, men under 1960-talet fick i alla fall skolan sin gymnastikbyggnad.

En sensationell händelse inträffade något tidigare detta fantastiska Sorunda-år: Den amerikanska före detta presidenthustrun Eleanor Roosevelt, på resa i Sverige, ville se ett svenskt lanthem och valet föll på Norr Enby. Den 10 juni tog husmodern Thyra Larsson med familj emot med nykrattad trädgårdsgång, blågul flagg och Sorundatårta. Det var ett stort följe med gäster – fem bilar i rad – som körde in på gården.

De båda husmödrarna kunde prata med varandra med hjälp av en tolk från den amerikanska delegationen.

NP skriver den 13 juni: ” ... ingen som bevittnade avskedet på den höga gårdstrappan mellan de blommande syrenerna kunde missta sig på den uppriktiga hjärtligheten eller det uttryck av uppskattande respekt och glad sympati med vilket den yrkesskickliga husmodern Thyra Larsson såg på sin yrkeskollega från Vita huset”.

I Nynäshamn ägnade man sig åt gäster av det mer otrevliga slaget. En stor insats för att bekämpa råttor genomfördes under det första halvåret på hela Södertörn.

”Råttkriget” i Nynäshamn genomfördes av Anticimex, som också hade hand om utrotningen i Ösmo och Torö. Det hela finansierades av staden, industrierna och de större fastighetsägarna. Tanken var att en samtidig insats på Södertörn skulle lösa råttproblemet för gott, och ett informationsmöte med filmvisning hölls i Folkets Hus.

Betet som skulle locka råttorna var böcklingsmassa – preparerad med giftig sjölök. Under en period måste Nynäshamnarna därför hålla katter och hundar inne, eftersom detta var farligt även för dem.

Insatsen verkar i alla fall ha lyckats. Den 23 juni rapporterade NP att staden nu i det närmaste var råttfri.

Andra nyheter 1950

”Fritidsön” Nåttarö öppnades för allmänheten.

Nynäshamns stadsfullmäktige tog beslut om att staden borde ha ett statligt realgymnasium (NP 7/3).

Barn i nybyggda Heimdalsområdet ägnade sig åt en farlig lek när de i farten hoppade på godstågen som åkte förbi (NP 21/4).

Sveriges befolkning passerade 7-miljonersstrecket.

USA:s president Harry S. Truman gav order om att utveckla en vätebomb.

Den amerikanske senatorn Joseph McCarthy börjar under våren sin jakt på kommunister i USA.

Sveriges riksdag beslutade i maj att på sikt införa 9-årig enhetsskola/försöksskola (senare grundskola).

Koreakriget utbröt då nordkoreanska trupper går över gränsen till Sydkorea 25 juni (i oktober intas Pyongyang i Nordkorea av USA:s soldater).

Apartheidlagarna infördes 7 juli i Sydafrika.Stockholms första riktiga t-banelinje, Slussen–Hökarängen, invigdes den 1 oktober.

Kung Gustaf V av Sverige dog den 29 oktober och efterträddes av sin 68-årige son Gustaf VI Adolf.