Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorunda PRO har gått i Widdings spår

Medlemmar i Sorunda PRO deltog i en guidad tur under ledning av Maria Landin.

Anmäl text- och faktafel

Sorunda PRO har i sin cirkelverksamhet läst boken av Lars Widding “På ryttmästarens tid”. Deltagarna i cirkeln läste boken från pärm till pärm. Boken beskriver ju i stora drag hur folket levde på de stora gårdarna under 1800-talets andra hälft. Många gånger hade de det inte lätt.

I boken nämns lite olika namn på gårdar och torp. Både namnen och gårdarna finns kvar än i dag. Maria Landin, som säkert de flesta läsare av NP stiftat bekantskap med i något sammanhang, guidade oss runt på en trevlig resa söndagen den 11 augusti.

Deltagarna tog sig först till Sorunda kyrka, där vi fick en fin beskrivning av kyrkan, dock inte innanför väggarna men väl utanför. Där fanns mycket som man inte visste om, men som hade sitt berättigande för dåtidens förhållanden och seder. Närmast tänker jag nu på den stora gravhögen, som man ser bakom församlingshemmet.

Vidare tog Maria oss till i boken omnämnda gården Fräcksta. Vi besökte Albrecktstorp, där för övrigt Widding hade sin skrivarstuga. En liten bit till att köra och vi var framme vid Fituna, där vi också fick oss berättat historien om gården, dess ägare och folket som bodde där på “ryttmästarens tid”.

En liten tur på väg 225 tills vi kommer till “rishopen”. Enl Marias teori är detta en avrättningsplats. De som passerade denna plats skulle lägga en kvist eller en gren på “hopen”, för att inte råka ut för vålnader eller bli “gastkramade”. En liten bit från “hopen” står en liten och oansenlig natursten, som visar att här går gränsen mellan socknarna Sorunda och Grödinge.

I norra Stutby finns en stor, vacker och lite annorlunda runsten. Den är rest på 1000-talet av efterlevande över en bortgången anförvant, Gerbjörn. Här slutade Marias fantastiska berättelser runt hur folk levde. Hur de tog sig från by till by. Som ni förstår var det att gå eller köra häst och vagn som gällde på “ryttmästarens tid”.

Maria är en otroligt kunnig berättare. Man rycks med i hennes beskrivningar och ser framför sig, det hon så inlevelserikt framställer för oss. Dessutom talar hon med tydliga ord och ett klart och fint röstläge.

Den trevliga turen avslutades med en god lunch ute i den fina parken vid Fattigstugan i Sorunda. Vi fick precis i oss, den goda maten, innan himlen öppnade sig och med dunder och brak bjöd på Tors dånande vagn och en väldig mängd vatten, ur de tidigare blåsvarta molnen borta i väster.

Tack till Siv Landin, för ditt arrangemang av den goda lunchen och för att du är en bra cirkelledare!

Anna och Max Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel