Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorundatårtans namn skyddas

För att man ska få kalla en tårta för Sorundatårta när man säljer den måste den vara bakad enligt konstens alla regler. Namnet får endast användas av bagerskor som gör tårtan på traditionellt vis.

Annons

Det en gång i tiden hemliga receptet på Sorundatårta är inte längre särskilt väl förborgat. I såväl bakböcker som på internet går det att hitta recept på tårtan, som består av bland annat mördeg, äppelmos och katrinplommon.

Alla som känner sig manade kan alltså försöka att baka en Sorundatårta. Däremot får vem som helst inte kalla det för Sorundatårta vid försäljning.

Föreningen Sorunda hemslöjdsvänner har nämligen fått Sorundatårtan varumärkesskyddad.

– Sorundatårtan är ett hantverk, som traditionellt görs med en viss metod och teknik, säger hemslöjdsvännernas ordförande Lena Kristiansson.

Man måste behärska det hantverket för att få sälja sitt bakverk som Sorundatårta.

– Namnskyddet innebär att tårtan ska vara gjord i hemmet av en bagerska, som har blivit upplärd av en annan bagerska. Det måste inte vara en kvinna, även en man kan vara bagerska.

Enligt Sorunda hemslöjdsvänner finns nu för tiden inte fullt ett tiotal bagerskor som kan göra traditionell Sorundatårta.

– Flertalet är äldre. De yngsta bagerskorna är i fyrtioårsåldern, säger Lena Kristiansson.

Lena Kristiansson.

Varumärke

För att registrera ett varumärke gör man en ansökan till Patent- och registreringsverket (PRV). Det finns flera olika typer av varumärken.

”Sorundatårta” är ett exempel på det som kallas för ordmärke. För att få använda ordet vid försäljning måste man ha tillstånd från rättighetsinnehavaren, som i detta fall är Sorunda hemslöjdsvänner.

Det finns även figurmärken (en logotyp), utstyrselmärken (exempelvis en speciell förpackning) eller ljudmärken (en signal eller trudelutt).

Annons