Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorundanet fortsätter insamling – vill utreda kommundelning av Nynäshamn

Artikel 2 av 2
Kommundelning föreslås i Nynäshamn
Visa alla artiklar

Partiet Sorundanet försöker samla in namnunderskrifter för att skynda på en utredning av en kommundelning. De hoppas att drygt 2000 invånare tycker att saken bör utredas. – Nu intensifierar vi insamlingen, säger Lena Dafgård (SN).

Partiet vill se om minst 10 procent – alltså drygt 2000 – av de röstberättigade kommuninvånarna stödjer förslaget om en utredning av en kommundelning.

Hur går det med namninsamlingen?

– Det går bra. Det har avtagit lite, eftersom vi har hållit på så länge. Men snart går vi in i en ny fas där vi ska fokusera mer på namninsamlingen igen, säger Lena Dafgård (SN).

En del invånare har varit tveksamma till att skriva sitt personnummer i insamlingen, berättar hon. Det krävs enligt kommunallagen, för att man ska kunna kontrollera att det faktiskt är en röstberättigad medborgare som har skrivit sitt namn där.

– De som har utelämnat en del av personnumret får vi kontakta igen. Det går ju att lämna personnumret så att det inte syns, man kan till exempel lämna sitt bidrag i ett igenklistrat kuvert till oss om man vill.

Om det blir en utredning om kommundelning görs den av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. När Tullinge ville lämna Botkyrka kommun gjordes en sådan utredning 2011. Den kostade 300 000 kronor. Vid folkomröstningen i samband med valet 2014 röstade de flesta emot, och någon delning blev det aldrig. Tullinge är fortfarande en del av Botkyrka kommun.

– Vi tror att en utredning skulle kosta ungefär 500 000 kronor här hos oss. Även om det inte blir någon kommundelning kommer en utredning att vara en bra genomlysning av kommunen. Man går ju igenom olika delar av kommunens verksamhet, som ekonomi, styrning och personal när man gör en sådan här utredning, säger Lena Dafgård.

I år har (SN) ordnat informationsträffar, bland annat om kommundelning. Tidigare har mötena hållits i Sorunda, Ösmo och Nynäshamn, och det allra senaste hölls på Torö den 31 oktober. Nästa är på Lisö den 20 november och det allra sista mötet hålls i Västerby skola en vecka senare, den 27 november.

– Vi vill träffa människor på hemmaplan och höra vilka deras viktigaste frågor är. På Torö var det inte så många som kom, men det blev fyra timmar i stället för två, och det var mycket diskussioner, säger Lena Dafgård.

Fakta:

I en utredning om en delning tittar man bland annat på:

• ... indelningsfrågan i ett historiskt perspektiv (har vissa delar varit egen kommun förut?)

• ... hur kommunen ser ut när det gäller åldersstruktur, bostäder och byggande, arbetsmarknad, befolkningens förvärvsinkomster, äldreomsorg, kollektivtrafik och kommersiell och offentlig service.

• ... om en kommundelning leder till en bättre demokrati och sammanhållning människor emellan.

• ... om de nybildade kommunerna skulle klara sig ekonomiskt, och om en delning skulle leda till bestående fördelar. Skulle utbrytningsområdet få bättre kommunal service eller annan service? Skulle utbrytningsområdet få förbättrade kommunikationer?