Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorundanet har en annan skolpolitik än Liberalerna

I en debattartikel riktar Lena Dafgård (SN) kritik mot Liberalernas agenda för skolan i Nynäshamn.

Liberalerna, som har suttit i den politiska ledningen i 16 år, har nu tagit fram en agenda för skolan. Agendan säger på en övergripande nivå vad man vill göra, men inte särskilt mycket om hur detta ska åstadkommas. Resultatet av politiken som har förts av S, L och tillsammans med MP de fyra senaste åren, har inneburit att i stället för att barn- och utbildningsnämndens skattemedel går till eleverna, går flera miljoner till vite för att Skolinspektionen måste sätta ner foten, eftersom kritik, som de har framfört sedan 2010, inte har åtgärdats. Med elva viten, på totalt 2,2 miljoner kronor, är vår kommun på femte plats i tidningens lista över de kommuner som har fått flest viten (NP 8/12 2017).

Liberalerna vill “att alla unga ska få tillräckliga kunskaper”! Den låga ambitionen kan aldrig utveckla skolan till Sveriges bästa skola 2026, som L har som mål i sitt program. Vad är ”tillräckliga kunskaper”? “Tillräckliga kunskaper” för vad? I de nationella målen för skolan anges i stället att eleverna ska uppnå “de grundläggande nationella kunskapsmålen” och det är dessa mål som den politiska ledningen har ansvaret för att eleverna i vår kommun uppnår.

För att hjälpa eleverna att uppnå dessa mål, vill vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti att eleverna ska få stöd direkt när de behöver för att nå målen, vilket är vad vår kommun som huvudman är skyldig att ge. Att lära sig är som att bygga ett hus, man kan inte börja med skorstenen. Ofta behöver man vissa kunskaper – som grunden på huset – för att lära sig något nytt. Har man inte dessa kunskaper, då lär man sig inte det nya heller och man kommer efter alltmer om man inte får hjälp snabbt.

När man känner att man inte hänger med, då sjunker också motivationen att lära sig. Eleverna går bara i respektive årskurs under ett år. Det är därför bråttom med att åtgärda bristerna i skolan! Om man inte gör något nu, har de elever, som inte får stöd att nå målen, för länge sedan lämnat skolan, utan de kunskaper de behöver för att skapa sig den framtid de vill ha. Detta vill vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti ändra på!

Lena Dafgård, partiledare och kandidat till fullmäktige för Sorundanet Nynäshamns kommunparti. Legitimerad lärare med 28 års erfarenhet av undervisning i grundskolan. Filosofie magisterexamen i pedagogik med inriktning mot ledarskap

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel