Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorundanet: Vi vill bygga fler och mindre LSS-boenden med hög kvalitet

Lou-Lou Hillstad och Parvane Ahmadi i Sorundanet Nynäshamns Kommunparti påtalar att kommunen har ett stort behov av nya LSS-bostäder.

Anmäl text- och faktafel

Nyligen läste vi i NP att Trehörningens gruppbostad ska lägga ned. Där bor sex personer i egna lägenheter, och var och en har 2 rum och kök. Nu ska dessa personer vräkas och tillfälligt inhysas på Rosengården på obestämd tid, trots att det finns beslut på att de ska bo i gruppbostad.

En flytt innebär en stressfaktor, särskilt för denna grupp, som också behöver lång tid att lära nytt. Kommunen har haft ett avtal på Södra flygeln från 2003-04-01 till 2018-03-31 med en förlängning på sex månader. Man frågar sig då, är det vettigt att förlägga en gruppbostad i en fastighet med begränsad hyrestid? För personer med stort behov av kontinuitet och fasta rutiner behövs permanenta bostäder.

Vår kommun har ett stort behov av nya LSS-bostäder och en förbättrad situation kring dessa! Många ungdomar vill flytta hemifrån och några av de befintliga bostäderna har fler boende än vad som anses lämpligt. Kommunen köper också dyra platser i andra kommuner, vilket betyder att man tvingar denna grupp att flytta ifrån sin hemort, ifrån sitt nätverk och sin invanda omgivning. Att få stöd och hjälp på individuell basis, som lagen föreskriver, är näst intill omöjligt, med för många personer på varje enhet. Varje enskild ska kunna erbjudas dygnet runt-stöd i den egna lägenheten i den omfattning som han eller hon behöver, och förutom det ha möjlighet att själv bestämma sina fritidsaktiviteter. Med för stora enheter och för lite personal blir detta en omöjlighet. Ensamhet, tristess och depression blir en följd av detta. I nuläget blir denna grupp anvisad bostad, utan möjlighet till eget val eller möjlighet att påverka, var han/hon ska bo och vem han/hon ska bo tillsammans med, som för andra är en självklarhet.

Kommunen tar ut marknadsmässiga hyror för bostad enligt LSS och i vissa fall även hyra för gemensamhetsutrymmen. Bristen på bostäder enligt LSS gör att den enskilde inte har möjlighet att påverka sin hyra genom att flytta till en billigare bostad. Höga hyror påverkar starkt möjligheten att uppnå goda levnadsvillkor! För att jämna ut höga och ojämlika hyror, bör kommunen införa ett hyrestak för bostad enligt LSS alternativt införa kommunalt bostadstillägg.

Kommunen planerar att en servicebostad enligt LSS är klar om 3-4 år och en gruppbostad enligt LSS för personer med psykisk ohälsa ska vara klar om 2-3 år. Totalt bostäder för bara max 12 personer, trots att sex personer redan saknar boende (från Trehörningen) och trots att ytterligare cirka 25 ungdomar som under denna tid går ut gymnasiesärskolan, kommer att behöva bostäder de närmaste åren.

Och, hur har kommunalrådet Patrik Isestad tänkt som i sitt första maj-tal lovade att kommunen ska kunna erbjuda alla unga mellan 19 och 27 år eget boende inom två år efter att de ställt sig i kö?

• Vi i Sorundanet Nynäshamns Kommunparti, vill bygga fler och mindre LSS-boenden med hög kvalitet.

• Vi vill involvera den enskilde, gode män och föräldrar i planeringen av byggandet, samt anpassa dessa boenden efter dem som ska bo där, för att skapa delaktighet och goda levnadsvillkor.

• Vi vill införa ett hyrestak för bostad enligt LSS, alternativt införa kommunalt bostadstillägg.

Lou-Lou Hillstad

Parvane Ahmadi

För Sorundanet Nynäshamns Kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel