Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorundanet vill genom en nystart förbättra demokratin i Nynäshamns kommun

Vi som i dag är fritidspolitiker i Sorundanet Nynäshamns kommunparti upplever att vi oftast måste agera som detektiver för att få fram fakta, skriver Aline Varre.

Anmäl text- och faktafel

En viktig anledning till att SN önskar en nystart beror på de brister i demokratin som finns i vår kommun i dag. I ett demokratiskt samhälle ska alla kunna följa vad som händer i samhället och varför beslut tas som påverkar våra liv. Vi som i dag är fritidspolitiker i Sorundanet Nynäshamns kommunparti upplever att vi oftast måste agera som detektiver för att få fram fakta.

Sorundanet Nynäshamns kommunparti har under tolv år i fullmäktige aldrig haft en plats i någon nämnd, trots att vi nu till exempel har lika många mandat i fullmäktige som L, MP och V och fler mandat än C, KD och Pensionärspartiet. Detta hoppas vi självklart ska ändras efter valet.

Men vi arbetar hela tiden med att hålla oss uppdaterade med vad som händer inom de olika nämnderna. Jag själv kommer ihåg när mina partikollegor skulle återrapportera vad som pågick under mitt första möte med partiet, men i stället fick jag höra att ärendet rapporteras muntligt, eller att det kanske stod endast en mening om ärendet. Vi upplever att det händer mycket bakom stängda dörrar, och detta är ett direkt hot mot vår demokrati.

Vi vill att alla ska få möjlighet att följa vad som händer inom de olika nämnderna, det ska vara en tydlig transparens och öppna dörrar för dem som önskar att följa de olika ärenden. Vi motionerade om webbsändningar 2017-12-29 – “Syftet är att stärka demokratin i vår kommun genom att förbättra medborgarnas delaktighet, insyn och förståelse för den politiska diskussion och det arbete och de beslut som sker i nämnderna.”

Ingen ska behöva undra vad som egentligen händer, eller känna sig orolig för att något ändras där man bor utan att man kan göra något: barnen som helt plötsligt måste byta skola, företag som helt plötsligt inte får bygglov eller måste flytta sin verksamhet. I ett demokratiskt system måste vi kunna förklara varför man tar de beslut man gör, visa fram fakta som är underlaget för dessa beslut och kommunicera med respekt för alla som kan bli påverkade. Ingen ska behöva läsa om det i tidningen först.

Det vi också vill slippa är att behöva fråga om och om igen om vad det är som händer.

Varför saknar fortfarande Sunnerbyskolan en egen matsal? Varför har man inte gjort utredningen som krävs för att bygga en cykelbana mellan Sunnerby och Grödby? Varför står sjukhuset och förfaller och varför står vi för kostnaderna när vi inte äger det?

En annan otroligt viktig del av ett demokratiskt samhälle är att alla ska våga höja sina röster. Du ska inte känna att du inte vågar berätta eller engagera dig för att det kan få påföljder för dig som privatperson eller företag. Alla ska våga helt enkelt. Jag själv blev utsatt för näthat som privatperson efter att ha engagerat mig i lokala frågor. Efter min senaste artikel där jag skrev om att vi ska visa varandra respekt inom lokalpolitiken, fick jag ett anonymt hotbrev. Båda dessa upplevelser gör att jag är ännu mer övertygad om att vår kommun behöver en nystart. Vi behöver styras på ett riktigt demokratiskt sätt, inte bara låtsas utåt och bakom stängda dörrar styra genom hot, härskartekniker och personliga påhopp.

Vi som är med i Sorundanet Nynäshamns kommunparti kommer fortsätta att kämpa för ett bättre demokratiskt samhälle, något vi har gjort i alla år och något vi kommer fortsätta med både före och efter valet.

Aline Varre för Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel