Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprängmassor kan underlätta bostadbyggande

Byggandet av Stockholms Hamnars planerade storhamn på Norvikudden kräver att stora mängder berg sprängs bort. Nynäshamns kommun vill nu kartlägga hur massor från Norvik kan nyttjas som markutfyllnad för framtida byggen på översvämningshotade platser.

Bygget av Norviks hamn kommer att alstra en stor mängd bergmassor. En del av de totalt minst 25 miljoner ton berg som sprängningarna producerar kommer att nyttjas vid bygget av själva hamnen. Resten är tänkt att säljas.

Nynäshamns kommun vill se över möjligheten att dra nytta av den rikliga tillgången på massor som den kan köpa inom sitt närområde, berättar Nynäshamns fastighetschef Mattias Bolt, som bereder ärendet på kommunen.

Både bergsmassor och massor bestående av jord, trä och annat organiskt material, som i dag täcker bergsryggarna i Norvik, kan vara intressanta för kommunen, berättar han.

– Vi vill undersöka om man kan lägga massor från Norvik som markutfyllnad på översvämningshotade platser där kommunen på sikt vill ha ny bebyggelse, säger Mattias Bolt.

Exempel på sådana platser är viken innanför Frejas holme i Nynäshamns gästhamn, Estö och den detaljplanelagda platsen för Segersängs blivande förskola. Det gäller också markerna mellan Kvarnängen och Nynäshamns gymnasium.

Tack vare närheten hoppas kommunen få köpa massorna från Norvik förmånligt. Närheten gör också att man slipper den negativa miljöpåverkan som långväga transporter av massorna skulle medföra, menar såväl kommunens fastighetsavdelning som exploateringsavdelning som anser att det finns många fördelar att köpa Norviksmassor, även om byggprojekten på de aktuella översvämningshotade områdena skulle dröja.

– Det här är en möjlighet som kanske aldrig kommer tillbaka. Massutfyllnad är dyr att köpa, säger Mattias Bolt.

Politikerna i Nynäshamns miljö- och samhällsbyggnadsnämnd ska i februari besluta om man ska göra geotekniska undersökningar på ett antal platser som är tänkbara för utfyllnad. Hur stora volymer som Nynäshamns kommun behöver vet man först efter att undersökningarna är gjorda och efter att det har gjorts gestaltningar som visar hur platserna ska se ut efter utfyllnad, säger Mattias Bolt.

Om hamnen i Norvik byggs avgörs av den juridiska processen. Ärendet har överklagats till Miljööverdomstolen vid Svea hovrätt som även ska ta ställning till överklagandet av domen som har sagt ja till att NCC får bygga en tillfällig hamn i Norvik. Därifrån är det tänkt att bergmaterial som ska brytas i Norvik för NCC:s logistikområde ska transporteras.