Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprit fast i isen vid Rangsta brygga

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Svenskarnas förhållande till spriten kan mellan åren 1917 och 1955 sammanfattas med ordet ”motbok”. NP skrev ofta om smuggling och spritbeslag, och 1937 var inget undantag.

Annons

Motbokssystemet innebar att den som ville köpa sprit, vin och öl var tvungen att ta med sig sin motbok och få en stämpel i butiken. Regeringen ville på så sätt minska alkoholkonsumtionen. Systemet var mycket ojämlikt, till exempel fick kvinnor bara i begränsad utsträckning köpa sprit.

Men systemet innebar att smugglingen ökade. Nynäshamns läge vid havet gjorde att mycket kom med båt. Vid Gunnarstenarna gjordes till exempel en mängd beslag genom åren. 1926 togs en estnisk smuggelskuta med 65 000 liter sprit (enligt boken ”Nynäshamn, villastad och köping”).

I januari 1937 observerade boende i Rangsta i Sorunda en större motorbåt höll på med något misstänkt vid Rangsta brygga, och larmade polis.

När ”spritpolisen” kom dit hade isen lagt sig, skriver NP. Först lånade man en fiskebåt och började dragga längs iskanten, men när det inte gav något använde man den lilla fiskarbåten som isbrytare, och lät en man sitta i fören och trampa sönder isen, skrev tidningen.

Draggarna kastades ut och när polisen drog in linan kunde man konstatera att 23 säckar med 128 tiolitersdunkar hade gömts under vattnet vid bryggan.

Det var inte första gången som smuggelsprit upptäcktes vid Rangsta, men tidningen konstaterade att det högsta troligt inte var några Sorundabor som låg bakom smugglingen.

Andra nyheter från 1937

Telegrafverkets personal gick på en välförtjänt tvåveckorssemester, när fabriken stängde portarna den 10 juli. Men det var inte förrän året därpå, 1938, som den första semesterlagen instiftades i Sverige och gav alla svenskar laglig rätt till två veckors semester.

Tutta Rolf-filmen ”Sara lär sig folkvett” och filmen ”Söder om landsvägen” med Edvard Persson gick på Folkets hus biograf.

Disneys tecknade film ”Snövit och de sju dvärgarna” hade världspremiär. Den är världens första tecknade långfilm i färg.

Nya, lättare boogievagnar provkördes på Nynäsbanan (oktober). Vagnarna rymde 137 passagerare.