Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadens första konstverk på plats

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Under efterkrigstiden poppade nya kvarter upp i Nynäshamn. Staden fick också sitt första offentliga konstverk – Carl Eldhs ”Ungdom” på nybyggda Höjdgatan.

Annons

Skulptören Carl Eldh kunde inte tänka sig en mer lämplig plats för sitt verk ”Ungdom” än den i det unga bostadskvarteret på Höjdgatan, berättar NP den 28 oktober 1947.

Skulpturen var en gåva från HSB till Nynäshamns stad vid stadsbildningen 1946, men det var alltså först i oktober 1947 som verket skulle avtäckas. Många hade samlats vid invigningen. Nynäshamns manskör sjöng och riksdagsmannen och stadsfullmäktiges ordförande Sven Hedqvist utbringade ett fyrfaldigt leve för staden och för HSB.

”Ungdom” hade Eldh formgivit redan 1911. Skulpturen på Höjdgatan finns dock inte längre kvar. Den stals på 1980-talet.

År 1947 pågick många bostadsbyggen i Nynäshamn, bland annat började sprängningsarbetena för det stora Heimdalsområdet.

Det här året gjordes också stora satsningar på folkhälsan. Först ut att ”skärmfotograferas” – alltså röntgas för att upptäcka tuberkulos – var befolkningen i Ösmo. Där var intresset stort. Nästan 98 procent av befolkningen kom till någon av de sex undersökningsstationer som satts upp i maj. ”Patrullen” besökte sedan Sorunda. Först i november blev det Nynäshamns tur.

Under året inträffade också två dödsolyckor på oljeraffinaderiet. Nyårsafton 1946-1947 dog portvakten HKS Johansson i en explosion, och den 13 maj inträffade ytterligare en olycka. En explosion i omvandlingsanläggningen för bensin, ledde då till att arbetaren Bengt Sjölander avled av brännskador. Två av hans arbetskamrater fick lindriga skador.

I juni hittades en halv manskropp i vattnet mellan Bedarön och Nynäshamn – troligtvis ett offer från flyktingströmmen under kriget.

Fler nyheter från 1947

Arvprinsen Gustaf Adolf dog i en flygkrasch 26/1. Nynäshamns scoutkår höll en sorgehögtid i Nynäshamns kyrka (NP 31/1).

Brukshundsklubbens lokalavdelning fyllde 5 år (NP 4/2).Nynäshamns skola fick lov att stängas efter ett stort influensautbrott (NP 7/2).

Det diskuterades (under stora protester) om Ösmo, Sorunda och Torö skulle bilda en gemensam egen kommun (NP 17/1).

Ett vattentorn planerades på Nickstaberget. Det byggdes så småningom i Gröndalsområdet (NP 25/2).

Kvarnen vid Nynäshamns hamn lades ner, till skärgårdsbornas sorg. Säden fick framöver malas i Ösmo eller Trosa (NP 14/1).