Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

STF på hemliga vägar hos FOI

Svenska Turistföreningens avdelning i Nynäshamn fick göra ett exklusivt besök hos FOI i Sorunda.

Anmäl text- och faktafel

En karavan av bilar kör söndagsmorgonen den 8 september in på Olof Arrhenius väg på väg till FOI, Försvarets forskningsinstitut. Objuden kommer du inte igenom grindarna som spärrar vägen. Men denna söndag står Sorundabon Svante Karlsson från FOI som värd och guidar tillsammans med Lou-Lou Hillestad de 30 personer som deltar i den utflykt till det hemliga område som Svenska Turistföreningens lokalförening i Nynäshamn anordnar.

Svante Karlsson berättar om området, om naturen, djur och människor förr och nu. FOI står för Totalförsvarets forskningsinstitut, en myndighet som bildades 2001. Tidigare ingick verksamheten vid Grindsjön i Försvarets forskningsanstalt, FOA, som bildades under andra världskriget. Stora skyltar varnar inkräktare från att beträda marken. Och enligt Karlsson är det framförallt kantarelljägare som i jakten på skogens guld tar risken. Här bedrevs under lång tid hemlig forskningsverksamhet, om sensorteknik, vapen, kärnvapenteknik och stridsimulering.

Karlsson kryddar gärna sin framställning med anekdoter. En av dem utspelar sig 1960, då området fortfarande var hemligt. Då utbröt en brand som syntes ända in till huvudstaden, och journalister började ställa frågor. För att lugna journalistkåren ordnades en bussresa till brandområdet – men svärtade rutor och på hemliga vägar för att själva platsen skulle fortsätta vara okänd mark. När den samlade journalistkåren väl klivit av bussen och ser sig omkring – konstaterar en av de närvarande – men det här är ju Grindsjön – där ligger min sommarstuga! Så röjdes en under år väl bevarad hemlighet!

Det militära området är stort! Vi följer efter våra guider i bilar kors och tvärs på hemliga vägar, i och ur våra bilar. Vi ser en testanläggning för raketprovning och det finns en rad vägvisare till olika enheter som väcker nyfikenhet. En av dem pekar mot en tunnel där det svenska kärnvapenprogrammet med syfte att Sverige skulle skaffa kärnvapen bedrevs under åren 1945 till 1958. Sen ändrar programmet visserligen karaktär men det svindlar för mina ögon och öron när jag förstår vad som döljer sig inom området.

Efter en skön rast vid FOI:s badudde i Grindsjön fortsätter vi med berättelser om en annan tid i den här delen av Sorunda, dagsverkstorparnas tid.

Lou-Lou Hillstad visar oss resterna av torpet Villkulla, ett av de åtta torp som funnits inom FOI:s område. Av alla torp som fanns, är det nu bara grunderna kvar. Lite syrener och andra växter som varit torparen till nytta och glädje kan man också finna. Torpet Villkulla finns dokumenterat redan 1705. Det var en parstuga med plats för två familjer. Kvar finns grunden och spisröset som är fint lagt i natursten. En ladugårdsgrund finns också. Torpet hörde till gården Skogstorp vid södra Stutby och var bebott fram till 1941. Torparna gjorde dagsverke på Skogstorp och skötte dessutom sitt eget med jordbruk. På söndagarna var det en lång vandring till kyrkan i Sorunda. Ett slitsamt liv, ofta i fattigdom och armod.

Torparlivet försvann från området vid FOA:s tillkomst. Torpen förföll och platserna växte igen. Nu pågår en inventering för att dokumentera torpens historia och som ska också visa torpens läge, storlek och uthus, liksom växte och annat som man kan läsa ut av platsen i vår tid. Den ska ge oss mer kunskap och känsla för livet i torpen. Inventeringen utförs av Sorunda Hembygdsförening och ytterligare en pusselbit fogas till Sorundas historia! Välkomna att vara med, hälsar Lou-Lou Hillstad!

Margaretha Ullström och Lisbeth Öhman, STF Nynäshamn

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel