Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter vattenbristen – nu kommer planen som ska trygga framtiden

Länets befolkning växer så det knakar samtidigt ställer klimatförändringarna till det. Nu finns en plan på gång för hur länet ska trygga vattenförsörjningen i framtiden.

Annons
Foto: Christine Olsson. Nu har länsstyrelsen tagit fram en plan för hur vi ska kunna vara säkra på att få vatten i glasen även i framtiden.

Sommarens torka med bevattningsförbud och sinande brunnar var en väckarklocka för många om hur viktig vattenfrågan kan bli i framtiden.

Läs också: En torr sommar kan ge allvarligaste vattenbristen på 100 år

Nu har Länsstyrelsen i Stockholms län tagit fram en vattenförsörjningsplan som ska ut på remiss till kommuner, vattenproducenter, intresseorganisationer och myndigheter i området.

– Vattenförsörjningen behöver bli mer robust för att klara exempelvis driftsavbrott, men även för att kunna möta behoven från tillkommande invånare och verksamheter. De beslut om nybyggnad av bostäder som redan nu har fattats i kommunerna innebär att en hel del nödvändiga åtgärder och investeringar för att säkra dricksvattenförsörjningen behöver göras. Med ett genomtänkt regionalt samarbete kan detta klaras, säger Göran Åström, miljödirektör vid Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Planen listar utmaningar och frågor som behöver lösas bland dem finns att öka kapaciteten, att se till att vattenförsörjningen är robust inför kommande klimatförändringar.

Länsstyrelsen konstaterar att flera av de åtgärder som behövs är stora och behöver finansieras gemensamt av länets kommuner.

Mer läsning

Annons