Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt vanligare att byta namn – ny lag gör namnbyte ännu lättare

Över 2 500 personer i Stockholms län bytte namn under 2016. Om ett halvår börjar en ny namnlag att gälla – som bland annat gör att det återigen blir möjligt att ha dubbla efternamn.

Annons

Att stärka sin identitet eller att skapa samhörighet inom en familj kan vara två anledningar till att byta namn.

Under det år som har gått har cirka 1 100 personer i Stockholms län bytt sitt efternamn mot ett annat efternamn som redan finns. Nästan 500 personer har hittat på ett helt nytt efternamn. Och närmare 1 000 personer har ändrat sitt förnamn.

– Ökningen kan bero på att man vill stärka sin identitet, säger Stina Lilja, som är pressansvarig på Patent- och registreringsverket (PRV).

Personer som skapar nya efternamn hämtar ofta inspiration från djur, natur och årstider.

– Vi kan även se att man återtar äldre släktnamn, kanske för att visa tillhörighet. Oftast är det namnet mer unikt och särskiljande än det tidigare namnet, säger Stina Lilja.

Från och med den 1 juli 2017 kommer PRV inte längre att vara den myndighet som hanterar ändringar av personnamn. Den uppgiften tas över av Skatteverket, samtidigt som en ny namnlag träder i kraft.

Den nya lagen kommer göra att det i olika avseenden blir lättare att byta namn. En av de viktigaste förändringarna är att det återigen blir tillåtet att ha två efternamn. Katharina Leibring, som är förste forskningsarkivarie på Namnarkivet vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, tycker att det är en bra förändring.

– Med dubbla efternamn blir det lättare för par och familjer att uppnå namngemenskap utan att någon behöver ge upp sitt ursprungsnamn, säger hon.

En annan nyhet är efternamn som är så vanliga att de bärs av minst 2 000 personer blir fria för vem som helst att ta.

– Övriga efternamn får däremot ett starkare skydd mot nytagna namn som är för lika, säger Katharina Leibring.

800 namnförslag finns i ny bok

Den kände folklivsforskaren Bengt af Klintberg har nyligen gett ut en bok där han presenterar 800 förslag, för den som funderar på att byta efternamn. Exempel är Seback och Gryckman.

Med boken vill Bengt af Klintberg uppmana folk att ta namn som har en betydelse, till skillnad från de namnförslag som tas fram via dator. Boken innehåller också en historik över namnbruket genom historien.

Mer läsning

Annons