Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet: Södertörnsvargen får skjutas

Det blir skyddsjakt på den varg som sedan i somras rört sig på Södertörn och bland annat kommit i kontakt med människor. Det har länsstyrelsen beslutat.

Annons
Skjuten varg. Genrebild/arkiv. Foto Länsstyrelsen i Västra Götaland

Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat om skyddsjakt på den vargtik som sedan början av sommaren har rört sig på Södertörn. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Skyddsjakten gäller från och med 6 december till och med den 28 februari 2018.

Läs också: Södertörnsvargen åter synlig nära bebyggelse: "Verkade inte rädd"

Skälet till beslutet anges vara att vargens beteende förändrats under det senaste halvåret. Exempelvis har den allt mer börjat söka sig till människor och det har dessutom blivit svårare och svårare att skrämma bort djuret, som i allt större utsträckning börjat uppehålla sig i tätbebyggda områden.

Länsstyrelsen skriver i pressmeddelandet att risken för skada på människa visserligen är mycket liten, men att "om vargens beteende tillåts fortsätta finns en risk att den blir så van att vara nära människor att det på sikt kan uppstå en farlig situation".

– Vargens förändrade beteende, tillsammans med den oro som många i området känner, gör att vi nu inte ser någon annan lämplig lösning än att besluta om skyddsjakt, säger Mia Olausson, naturvårdschef vid Länsstyrelsen Stockholm i en kommentar.

Läs också: Länsstyrelsen: Vargen på Södertörn ska skrämmas bort

Läs också: Södertörnvargens kullsyskon fälldes i Rialaområdet

Läs också: Södertörnsvargen tog en helgtur till Sorunda: "Korsade precis framför vår bil"

Mer läsning

Annons