Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbrist i Nynäshamn – länsstyrelsen tror ändå att byggandet avtar i år

Nya bostäder byggs i snabb takt, ändå är det brist. Det uppger Nynäshamns kommun i länsstyrelsens nya enkätundersökning.
Trots det behov som finns tror länsstyrelsen att byggandet kommer att avta i år.

Annons
Trots att det är ett historiskt högt bostadsbyggande i Nynäshamn har det inte räckt för att mätta marknaden – än så länge.

De senaste månaderna har bostadspriserna sjunkit i stora delar av Sverige, inklusive i Nynäshamn. Marknaden har varit skakig. Samtidigt visar en ny enkätundersökning som länsstyrelsen i Stockholms län har genomfört att det fortfarande råder bostadsbrist i kommunerna.

Nynäshamns kommun svarar att det finns ett underskott på så gott som samtliga boendeformer och att kötiden är lång. "Stor inflyttning leder till högt tryck på befintliga bostäder med stigande priser som följd. Historiskt hög nivå på planering och bostadsbyggande i både kommunen och regionen, men marknaden är svår att mätta", blev svaret i den enkät som länsstyrelsen har publicerat.

Möjligen anas en dämpning av prisstegringen, men kommunen vet inte hur det kommer att påverka Nynäshamn. Även om efterfrågan skulle minska till följd av lågkonjunktur tror kommunen att behovet av bostäder kommer att vara fortsatt stort.

Av de 26 kommunerna i Stockholms län svarar samtliga att det finns ett underskott av bostäder och majoriteten (alla utom Nacka och Salem) bedömer att det kommer vara fortsatt brist om tre år.

Enligt länsstyrelsen har kommunerna en övertro till hur många bostäder som kan byggas:– Med bakgrund av vad som hänt den senaste tiden med svårsålda nyproducerade lägenheter så bedömer länsstyrelsen att byggandet kommer att avta i år. Hur mycket är ännu för tidigt att säga, säger Henrik Weston, utvecklingsledare vid länsstyrelsens enhet för samhällsplanering, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons