Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är vårens trendigaste solglasögon – "Har blivit mer av en året runt-produkt"

I år ska det vara bågar i jordnära färger, glasen ska vara tonade uppifrån och ner eller ha samma färg som bågarna. Men den djärve väljer med fördel helt plana spegelglas. NP botaniserar bland vårens trender gällande solglasögon.

Annons

En ökad tillströmning av besökare till optikerbutiker är ett pålitligt vårtecken. På Synsam i centrala Nynäshamn märktes det att våren var här i slutet av förra veckan.

– Folk kom in och provade, testade och handlade. Så här tidigt på våren upptäcker folk som kör bil också att solen lyser starkt och står så lågt. Då behöver de skydd. Solglasögon har över huvud taget blivit mer av en året runt-produkt nu jämfört med för några år sedan, säger Ewa Lindström, butikschef.

Årets nya glasögon hos Synsam går i stor utsträckning i jordnära en brun och grå färgskala.

I butiken är vårens nyheter uppradade och vissa trender går att urskilja.

– Det är mjuka, varma toner på bågarna. Glasen följer ofta bågen i färg, det ger ett stilrent intryck. Sedan är det fortfarande mycket spegelglas fortfarande.

Spegelglas har varit i ropet i några år nu. Enligt Ewa Lindström funkar det även i år.

Hennes egna favorit bland vårens kollektioner är ett undantag från de andra: bågar i blått och guld och blått glas som är tonat ljusare och ljusare uppifrån och ner.

– Det är inte genomfärgat blått, för det kan vara skadligt för ögat. Men här är det pålagt på utsidan av glaset, då är det ingen fara. Jag tycker de är jättefina.

Runda glasögon är fortfarande populärt och klassiska pilotglasögon med dubbelbrygga över näsryggen är aldrig fel, de får gärna vara lite moderniserade med spegelglas. För den kund som helt enkelt inte kan bestämma sig för endast ett par glajjor rekommenderar Ewa Lindström att helt enkelt abonnera i stället för att köpa.

– Man kanske vill ha ett par till vardags, ett annat till fest och så ett tredje ute i skogen eller ute på sjön. Då kommer man hit och hyr tre par glasögon och efter ett år kan kan komma hit och byta ut ett av dem. På så sätt håller man sig alltid uppdaterad med det nyaste, säger hon.

För dig som är prenumerant eller Plus-kund: Solglasögon hindrar både rynkor och hudcancer – optikern varnar: ”Barns ögon är mer känsliga för UV-strålning”

Mer läsning