Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad NHL-säsong är slut för Erik Gustafsson – uppges vara klar för spel i VM

Ishockeyproffset Erik Gustafsson från Nynäshamn har spelat färdigt årets säsong i NHL. Att Chicago Blackhawks inte gick till Stanley Cup-slutspel innebär att Gustafsson är tillgänglig för att representera Sverige i VM.

Annons
Erik Gustafsson har i år definitivt etablerat sig som NHL-spelare. Bilden togs i samband med sommarträning hemma i Sverige 2016. Foto: Jesper Klingnell

26-årige ishockeyspelaren Erik Gustafsson från Nynäshamn fick inleda den gångna säsongen i laget Rockford Icehogs i farmarligan AHL, eftersom hans NHL-klubb Chicago Blackhawks hade ett överskott på backar i sin spelartrupp.

– Det kändes lite surt och jag hade bara sajnat ett år. Då kände jag att nu får jag ta och visa att jag klarar av att spela på NHL-nivå. Men det gick bra direkt i Rockford, säger Gustafsson till webbsajten nhl.com/sv.

Rockford – som liksom Chicago ligger i delstaten Illinois – är en stad med ungefär lika många invånare som Västerås eller Örebro.

– Det är så pass nära till Rockford från Chicago att det är många som är och kollar på våra matcher.

I januari blev Erik Gustafsson tillbakakallad till Chicago Blackhawks. Han gjorde omedelbart bra ifrån sig. Under de 35 NHL-matcher som han har spelat i år har han gjort fem mål och elva målpassningar.

När Erik Gustafsson den 29 mars gjorde mål i matchen mot Winnipeg Jets fick både lagkamraterna och publiken anledning att jubla. Foto: AP Photo

I mars tackade Erik Gustafsson ja till ett nytt guldkantat kontrakt med laget. Det innebär att han kommer att stanna i Chicago under de kommande två säsongerna och tjäna 1,2 miljoner dollar per säsong. Erik Gustafsson bor tillsammans med sambon Hannah och en dotter, som föddes några veckor före jul.

– Det var väldigt skönt att få två år och inte behöva känna stress för tjejen och lilla dottern. Det hjälper mig också, mår de bra så mår jag bra och då kan man slappna av själv, säger Gustafsson till nhl.com/sv.

Eftersom Chicago Blackhawks inte lyckades att ta sig till Stanley Cup-slutspelet är säsongen i Nordamerika nu över för Erik Gustafsson. Men enligt SVT Sport är det redan klart att han kommer att ansluta till det svenska landslaget för att spela ishockey-VM, som avgörs i Danmark från den 4 till den 20 maj. Gustafsson har varit tydlig med att han gärna kommer om Tre Kronors team manager Johan Garpenlöv vill det.

– Johan Garpenlöv var över och kollade när vi spelade mot Colorado, då pratade jag bara med honom lite grann. Han frågade också om jag var sugen och självklart är jag sugen. Det hade varit väldigt kul. Kommer samtalet så tackar jag ja, säger Gustafsson till NHL.com/sv.

Läs även (från juli 2016): ”Nynäs-Erik” laddar för ny säsong i Chicago

Läs även (från mars 2016): Erik flyttade till världens bästa hockeyliga

Mer läsning

Annons