Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nynäshamn får ny färjelinje till Polen – men bara för frakt och chaufförer

Från 16 oktober inleder Stena Line färjetrafik mellan Nynäshamn och polska Gdynia. Färjan kommer enbart att medföra last och yrkeschaufförer

Annons

Fartyget Stena Line kommer att använda är det drygt 150 meter långa Ro-rofartyget M/S Elisabeth Russ , med plats för 12 passagerare och med 1624 lastmeter för containrar och trailers.

Hon byggdes 1999 och har tidigare trafikerat Östersjön mellan Finland/ Ryssland/ Baltikum och Tyskland.

Marek Kiersnowski är trade director vid Stena Line och ansvarig för den nya linjen Nynäshamn-Gdynia och för linjen Karlskrona-Gdynia som Stena Line trafikerat i 20 år. Så här säger han om Stena Lines satsning i ett pressmeddelande::

– Efterfrågan på fraktkapacitet växter stabilt både från Polen och Sverige och under lång tid har vi känt behov av att bredda erbjudandet till våra kunder med ytterligare en fraktlinje. Linjerna över Östersjön är en viktig del av infrastrukturen som knyter ihop Centraleuropa med Skandinavien och det finns stor potential för utveckling. Nu har vi tre mycket starka transporthubbar, en i Gdynia, en i Nynäshamn och en i Karlskrona.

Den nya linjen är alltså en ren fraktlinje, de tolv hytterna är avsedda för yrkeschaufförer.

M/S Elisabeth Russ kommer att avgå tre gånger i veckan från Nynäshamn och tre gånger i veckan från Gdynia. Hennes maximala 21 knop, ekonomifarten närmare 15 knop, räcker för en seglingstid på 18 timmar enkel resa.

Sedan tidigare trafikerar Polferries Gdynias grannstad Gdansk från Nynäshamn med passagerarfärjor.

Mer läsning

Annons