Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nynäshamn, Haninge och Tyresö gör storsatsning på nyanlända

På torsdagen blev det klart att Nynäshamn, Haninge och Tyresö får 46 miljoner kronor för att underlätta för nyanlända att bli etablerade samhällsmedborgare.

Annons

Pengarna kommer från Europeiska socialfonden (ESF).

Pengarna går till tre etableringscentrum för nyanlända. Centrumen kommer att ha specialistkompetenser som ska jobba för att nyanlända snabbare får arbete eller börjar studera samt får kontakt med etablerade svenskar. Tanken är att den metod som används ska spridas till landets övriga kommuner, skriver de tre kommunerna i ett pressmeddelande.

– Vi är verkligen glada för att ansökan beviljades. Nu kan vi storsatsa på mottagandet i våra kommuner och samtidigt ta fram en samverkansmetod som kan spridas till övriga landet, säger kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Patrik Isestad (S).

Alla de tre kommunerna, som omfattas av etableringsstödet, kommer att få varsitt etableringscentrum. Där kommer arbetsförmedlare, jobbagent, vårdkoordinator och föreningssamordnare att samverka för att introduktionen i det svenska samhället ska bli så snabb och så smidig som möjligt för de nyanlända.

Arbetsförmedlaren har huvudansvar för sysselsättningen, jobbagenten har kontakt med lokala arbetsgivare, vårdkoordinatorn ska skapa smidiga kontakter med vården och föreningssamordnarens uppgift är att bygga broar mellan nyanlända och civilsamhället.

Ytterligare specialistkompetenser, exempelvis studie- och samhällsvägledare, kommer de tre kommunerna att dela på.

Tanken är att en gemensam etableringsplan med individuellt utformade insatser ska tas fram för varje nyanländ och att de ska få hjälp att lösa frågor som boende, barnomsorg, hälsa, fritidsaktiviteter, att få kontakt med etablerade svenskar och – kanske framför allt – hitta jobb eller börja studera.

Nynäshamns kommunhus

– Det blir en väg in vilket medför att arbetet effektiviseras, handläggningstiden minskar från fyra veckor till fyra timmar samt att varje person får ett avsevärt bättre mottagande än i dag, säger kommunstyrelsens ordförande i Tyresö Fredrik Saweståhl (M).

I dag har 30 procent av de nyanlända fått jobb eller börjat studera efter tre månader. Efter att det tvååriga projektet med etableringsscentrum genomförts är målet att den siffran ska ha ökat till minst 65 procent.

Meningen är också att sprida detta sätt att ta emot nyanlända, om projektet skulle visa sig så framgångsrikt som man hoppas.

– De nyanlända är våra nya kollegor, grannar och vänner. Det är oerhört viktigt att de får ett bra mottagande och kommer in i samhället och börjar arbete eller studera. Det gagnar både den enskilde och samhället i stort, säger Petri Salonen (C), kommunalråd i Haninge.

Mer läsning

Annons