Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nynäshamnsbo vill att Vika skola ska öppna igen – som högstadieskola

En invånare i Stora Vika föreslår att nedlagda Vika skola bör återuppstå och bli en högstadieskola.

Annons
Vika skola används inte längre. Bilden togs i samband med ett möte för allmänheten, när skolan lades ned. Foto: Solveig S Thörnblom

Ett år har nu gått sedan Nynäshamns kommun med omedelbar verkan beslutade att stänga skolan i Stora Vika. På grund av akut lärarbrist flyttades eleverna till Kyrkskolan och Sunnerbyskolan. Huvudorsaken var att inga lärare ville jobba där.

En invånare i Stora Vika föreslår nu att Vika skola ska öppnas igen, men denna gång bli en högstadieskola. Idén framför hon i ett medborgarförslag, som har lämnats in till kommunfullmäktige.

Förslagsställaren menar att skollokaler på så sätt skulle frigöras i Nynäshamn, vilket skulle vara till nytta för elever från förskoleklass upp till årskurs 6. Högstadieelever är så stora att de utan svårigheter kan resa till skolan i Stora Vika, anser hon.

Kommunens barn- och utbildningsnämnd kommer att få ta ställning till förslaget. Att idén kommer att förverkligas måste dock bedömas som osannolikt. Den allmänna trenden går i motsatt riktning.

I vissa grannkommuner har man redan börjat att samla högstadierna på ett färre antal skolor än tidigare. När Nynäshamns kommun förra året utredde hur skolorna i Sorunda rektorsområde ska vara organiserade fanns överväganden med om att på sikt flytta högstadiet på Sunnerbyskolan till en nybyggd skola i Ösmo.

Läs även (från oktober 2017): Över 200 miljoner satsas på ny skola – största skolprojektet på över 40 år

Läs även (från mars 2017): 848:an överfull efter stängningen av Vika skola – ”Kanske får skaffa egna bussar”

Läs även (från februari 2017): Skolrockad kan bli nödvändig i Nynäshamn – planer på att ta bort högstadiet från Viaskolan

Läs även (från februari 2017): Två skolor läggs ned i Sorunda – både Vika och Fagervik

Läs även (från januari 2017): Stora Vika mobiliserar efter chockbeskedet – lyxspa och boende för lärare är några idéer

Läs även (från januari 2017): Flytt av elever i Vika skola kritiseras – "Lägger en våt filt över hela samhället"

Läs även (från januari 2017): Hans barn med stödbehov tvingas bryta upp från tryggheten i Vika skola – "Jag tror aldrig att den öppnar igen"

Läs även (från januari 2017): Alla elever flyttas från skolan i Stora Vika

Mer läsning

Annons