Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkcaféer med dubbelt syfte

På Nynäshamns kommuns vuxenutbildning NKC har språkcaféer gjort succé. Här tränar man på svenskan medan man fikar. För många blir det också en pusselbit i att förstå hur det svenska samhället fungerar.

Annons

I Nynäshamns församlingshem är det språkfika på tisdagar mellan klockan 13 och 16.30. Man kan också gå till NKC senare samma dag, mellan klockan 17.30 och 19.

Det brukar vara fullt i NKC:s elevmatsal när språkcaféet drar igång, berättar Anna Eriksson, rektor på NKC, Nynäshamns Kompetenscentrum. Där samlas SFI-elever (Svenska för invandrare) och volontärer för att fika tillsammans – men framför allt prata – innan kvällslektionerna börjar.

– Då kan även de som har lektioner på kvällen komma lite tidigare och fika. Och vi har märkt att det har blivit populärt, de kommer tillbaka! Vuxna elever kommer inte tillbaka om de inte känner att det är värt det, så det är ett bra kvitto för oss, säger Anna Eriksson.

Språk blir man bättre på när man tränar i vardagliga situationer, och när man pratar med olika typer av personer, säger hon. I dag har NKC femton volontärer som kommer och språkfikar med SFI:arna. De är själva intresserade av att lära sig om andra kulturer, och ofta mynnar mötena ut i trevligheter som receptbyten och annat.

– Språkcaféerna blir också lite som en bro till samhället, säger Madeleine Alsterqvist, som är förstelärare på SFI.

För språkcaféerna har även ett andra syfte; att människor snabbare ska integreras i det svenska samhället. De erbjuder också en jämställd miljö, säger Anna Eriksson. Framför allt kan det vara värdefullt för en del kvinnor som av kulturella skäl tidigare har hindrats från att delta i samhällslivet på samma villkor som män.

– Om deras lärare rekommenderar att de går på språkcafé för språkets skull, kan det vara ett sätt att komma över en tröskel, säger Madeleine Alsterqvist.

Men det är inte bara på NKC språkcaféerna äger rum. Röda korset och Nynäshamns församling anordnar också fika. I församlingshemmet kan man till och med äta soppa och prata svenska på tisdagar (se nedan).

NKC växer, och nu är det nästan 200 personer som går på SFI. Och man tar gärna emot flera volontärer, säger Anna Erriksson.

– Det är bara att höra av sig till oss! Det ger otroligt mycket, det säger alla våra volontärer.

Språkcaféer:

• Måndagar klockan 9.00–10.00, biblioteket i Nynäshamn

• Tisdagar klockan 13.00–16.30 i församlingshemmet i Nynäshamn.

• Tisdagar klockan 17.30–19.00, NKC, elevmatsalen.

Anna Eriksson, rektor på NKC, Nynäshamns kompetenscentrum.

På måndagar mellan klockan 9 och 10 är det språk som gäller på Nynäshamns bibliotek.

Mer läsning

Annons