Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större skogsbrand vid kommungränsen – larm kom från flygplan

Vid klockan 12.45 larmades räddningstjänsten om en skogsbrand i Sorunda. Snart kom ytterligare ett larm. Den första branden kunde släckas snabbt – den andra täcker nu en yta på 40 000 kvadratmeter.

Annons

Från ett flygplan hade man sett en rökpelare i skogen i närheten av Lövstaholm i Sorunda. Man larmade då räddningstjänsten som gav sig ut för att leta.

Det var Sorunda deltidsstation åkte ut för att leta efter branden. Vid klockan 13.45 hade de fortfarande inte hittat något men letandet fortsatte. Efter ytterligare en stund hittade man branden som snabbt kunde släckas.

Under tiden som räddningstjänsten letade efter branden i Sorunda kom ytterligare ett larm från flygplan om ännu en skogsbrand som hade setts från luften. En brand som är alldeles i närheten av den första vid kommungränsen mellan Nynäshamn och Haninge, på Haningesidan.

– Nu arbetar styrkor från både Sorunda och Tyresö med att bekämpa branden som täcker ett område på 40 000 kvadratmeter, säger Roger Magnusson, operativ chef vid räddningstjänsten.

Branden sprider sig långsamt men styrkorna på plats arbetar med att omringa branden för att kunna bekämpa den från flera håll. Vid klockan 16 väntades räddningsarbetet pågå flera timmar framöver.

SMHI gick tidigare i veckan ut med en varning med anledning av den ökade risken för skogsbränder i länet. Varma temperaturer och nästintill ingen nederbörd gör att det är väldigt torrt i marken.

Enligt SMHI är risken för skogsbränder stor i hela området. Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF) avråder från all eldning i skog och mark – avrådan gäller samtliga kommuner i Stockholms län.

Här hittar du mer information i vår plusartikel.

Mer läsning

Annons