Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för salmonella bland utekatter – kan föras över till människor

Hittills i år har minst 136 katter smittats av salmonella i Stockholms län – vilket är mer än vanligt. Det står för mer än hälften av fallen som rapporterats i hela landet.
Kattägare bör vara försiktiga med hygienen för att inte smittas.

Annons
Så här års är fåglarna lätta byten för katter, som kan smittas av salmonella om de jagar eller äter en sjuk fågel. Hasse Holmberg / TT

Risken för salmonella är högre för katter under sena vintern och början av våren. Det beror på att många fåglar samlas vid fågelbord och dylikt. De blir lätta byten för katterna – som dock riskerar att smittas av salmonella när de äter fågel.

Andra smittkällor är fåglarnas avföring, rått kött, smågnagare eller smitta i miljön, enligt länsveterinären Bodil Schöneberg på Länsstyrelsen i Stockholms län:

– Troligen finns varje år även ett stort antal katter som aldrig får en diagnos, säger hon i ett pressmeddelande.

Smittade katter kan få symtom i form av diarré, aptitlöshet, feber och illamående – men oftast är symtomen lindriga och går över av sig själv. Om ditt katt visar tecken på salmonella är det säkrast att uppsöka veterinär, som kan ge behandling vid behov.

Eftersom salmonella kan smitta från djur till människa är det viktigt att tänka på hygienen om katten drabbas. Framför allt riskerar små barn, äldre personer eller personer med nedsatt immunförsvar att smittas. Länsstyrelsen rekommenderar kattägare att tvätta händerna efter rengöring av kattlåda eller hantering av den sjuka katten, diska kattens mat- och vattenskål noggrant och se till att den sjuka katten inte vistas i utrymmen där foder till andra djur förvaras eller i stall och ladugårdar.

Mer läsning

Annons